Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ – Αναλογικό το τέλος διακοψιμότητας

0
36

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, δεσμεύτηκε στην Επιτροπή ότι το τέλος διακοψιμότητας θα έχει αναλογικό χαρακτήρα.

«Αυτό το οποίο κοιτάμε και θα κοιτάξουμε είναι να γίνει αναλογικότερο το μοίρασμα του βάρους της διακοψιμότητας», δήλωσε ο υφυπουργός απαντώντας στην κριτική φορέων και βουλευτών ως προς τη ρύθμιση.

Επίσης, απέναντι στον ισχυρισμό ότι με την διάταξη αυτή επιδιώκεται να επιδοτηθούν ενεργοβόρες βιομηχανίες επιβάλλοντας πρόσθετα τέλη στις ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δεν τίθεται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταλήξει σύντομα σε μια νέα συμφωνία για το θέμα των εγγυημένων τιμών μετά από συζητήσεις με τους πανελλήνιους συνδέσμους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τις τράπεζες.

«Εμάς μας ενδιαφέρει το έλλειμμα, δηλαδή η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δηλαδή της αγοράς. Τους παραγωγούς τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν και τις τράπεζες τις ενδιαφέρει να μην έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα έχουμε κοινό τόπο δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και προσέθεσε «θέλουμε να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές».

Σχόλια