Επίδομα θέρμανσης: διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση των δικαιούχων

0
13

Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αυξάνοντας κατά 30% τον αριθμό των δικαιούχων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας in.gr.

Σήμερα το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ και  έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).

Επιπλέον, ισχύει κριτήριο περιουσιακής κατάστασης που σημαίνει ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα η ατομική ακίνητη περιουσία του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ή 5.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται και αύξηση του περιουσιακού κριτηρίου στις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος, εξετάζεται να καταβληθεί συνολικό το ποσό προκαταβολικά, πρόταση για την οποία η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις με το σκεπτικό ότι οι δικαιούχοι ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσουν τελικά τα χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο μελετάται να δοθεί το επίδομα σε δύο δόσεις (π.χ. μία προκαταβολή και μία εξόφληση) και η δεύτερη δόση να δοθεί μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως έγινε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι διευκολύνονται τα νοικοκυριά στην αγορά πετρελαίου, ενώ εξασφαλίζεται παράλληλα ότι τα χρήματα θα διατεθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Σχόλια