Φωτοβολταϊκά: δεν μειώνονται οι εγγυημένες τιμές – Σύντομα νέα συμφωνία

0
10

Δεν τίθεται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταλήξει σύντομα σε μια νέα συμφωνία για το θέμα των εγγυημένων τιμών μετά από συζητήσεις με τους πανελλήνιους συνδέσμους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και τις τράπεζες.

«Εμάς μας ενδιαφέρει το έλλειμμα, δηλαδή η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δηλαδή της αγοράς. Τους παραγωγούς τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν και τις τράπεζες τις ενδιαφέρει να μην έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα έχουμε κοινό τόπο δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και προσέθεσε «θέλουμε να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές».

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ενώ ανέφερε πως στο τέλος του έτους θα ρυθμιστεί το σύνολο του ενεργειακού μείγματος, καθώς σήμερα ρυθμίζονται μόνο εκκρεμούσες διαστάσεις, διορθώσεις σε δίκαια αιτήματα.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Κλειτσιώτης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αίρει τις στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Αθ. Πετράκος έκανε λόγο για αποσπασματικά μέτρα και δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραϊτης χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάρτιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος έως 50 KW, και την δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού. Ωστόσο, πρότεινε να γίνουν αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρισμού, που εκπροσωπεί 1.030 παραγωγούς από φωτοβολταϊκά, ξεκαθάρισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα γίνει αποδεκτή ενδεχόμενη τροποποίηση των συμβάσεών για τις εγγυημένες τιμές.

Σχόλια