Εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα η άσκηση – Έρευνα

0
10

Η άσκηση είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα για τους καρδιοπαθείς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους επιστήμονες από το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου ανέλυσαν προηγούμενες ιατρικές έρευνες και διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και ευεργετική με τα φάρμακα στους ασθενείς με διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Μάλιστα τα οφέλη ήταν ακόμα μεγαλύτερα στην περίπτωση των ασθενών με εγκεφαλικό, καθώς όπως προέκυψε η φυσική άσκηση μείωνε τις πιθανότητες θανάτου ακόμα περισσότερο συγκριτικά με τα φάρμακα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 305 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 340.000 άτομα.

Από αυτές, οι 57 εξέταζαν συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της φυσικής άσκησης, ενώ περίπου 200 εξέταζαν τις επιδράσεις των φαρμάκων σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τη σωματική άσκηση με την πρόσληψη φαρμάκων.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική της φαρμακευτικής θεραπείας.

Όπως υποστηρίζουν η έρευνά τους δείχνει ότι η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη από την καθιστική ζωή και μπορεί να ενισχύσει τη δράση των φαρμάκων.
econews

Σχόλια