Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για την τιμή του αερίου

0
6

Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Gazpromexport για την αναθεώρηση της τιμής του φυσικού αερίου. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία τότε προβλέπεται προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα παραπάνω τονίζει η ΔΕΠΑ σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην οποία είχε επισημάνει την ανάγκη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την Gazprom, ώστε να επιτευχθεί μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΠΑ, «οι συμβάσεις προμήθειας αερίου καλύπτονται από όρους εμπιστευτικότητας σύμφωνα με τους οποίους οι τιμές προμήθειας αερίου δεν είναι ανακοινώσιμες σε τρίτα μέρη». Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αναφορά σχετιζόμενη με την ύπαρξη χαμηλότερων τιμών προμήθειας ρωσικού αερίου στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις η ΔΕΠΑ αναφέρει ότι η Gazpromexport αποτελεί τον κυριότερο προμηθευτή φυσικού αερίου με την από 26 Ιουλίου 1988 σχετική σύμβαση στην οποία καθορίζεται και η τιμή πώλησης του αερίου, με δικαίωμα των μερών να αιτούνται αναθεώρηση της τιμής το νωρίτερο κάθε τρία έτη.

Η τελευταία αναθεώρηση έγινε τον Απρίλιο του 2011, ωστόσο, η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει πριν από μήνες τη διαδικασία έκτακτης αναθεώρησης της τιμής όπως προβλέπεται στη σύμβαση.

Σχόλια