Είναι ασφαλής η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια κεραυνών;

0
266

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο οι κινεζικές Αρχές θέτουν τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας.

Την ώρα που η Κίνα πνίγεται στη ρύπανση υιοθετώντας πολιτικές ανάπτυξης με κάθε κόστος και ενώ εντείνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για σοβαρά περιστατικά μόλυνσης του περιβάλλοντος, οι Αρχές απαγορεύουν τη χρήση κινητών κατά τη διάρκεια κεραυνών για λόγους ασφαλείας.

Οι ξεναγοί εξηγούν στους απορημένους τουρίστες πως όταν κάποιος μιλά στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια καταιγίδας με κεραυνούς κινδυνεύει ακόμα και να σκοτωθεί, ωστόσο η επικρατούσα άποψη είναι πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Όπως αναφέρει η Chicago Tribune, η χρήση ενσύρματου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια καταιγίδας θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της σύνδεσης της συσκευής με καλώδια.

Ωστόσο, το κινητό τηλέφωνο στερείται τέτοιας σύνδεσης και το ηλεκτρικό ρεύμα του κεραυνού δεν  μπορεί να το φτάσει.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από τις καταιγίδες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

Οι κίνδυνοι από τις καταιγίδες συνίστανται από τους τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Ενέργειες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας

Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο:
-Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή την ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες.
-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Οι συσκευές τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτές τις περιπτώσεις και προτείνεται να αποσυνδέονται από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
-Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίριο ή σε αμάξι.
-Αν αυτό δεν είναι εφικτό καθίστε αμέσως στο έδαφος. Αν βρίσκεστε σε δάσος προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων – ποτέ μη στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε έναν ανοιχτό χώρο. Αν βρίσκεστε σε χαμηλό έδαφος προσέξτε την περίπτωση να εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.
-Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κλπ.
-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
-Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.
-Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας.
-Μη ξαπλώνετε στο έδαφος.

Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο:
-Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα τα οποία μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο.
-Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο.
-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα
-Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα.
-Διαιρέστε αυτόν το χρόνο που μετρήσατε με το 3 για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
-Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Σχόλια