Η NASA στέλνει τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή στο διάστημα

0
5

Τρισδιάστατο εκτυπωτή σχεδιάζει να στείλει το 2014 στο διάστημα η NASA, δίνοντας τη δυνατότητα στους αστροναύτες να κατασκευάσουν εργαλεία και εξαρτήματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, κάτι που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος των αποστολών.

Η συσκευή θα πρέπει να αντέχει τις δονήσεις της εκτόξευσης και να λειτουργεί με ασφάλεια στο κλειστό περιβάλλον του διαστημικού σταθμού.

Όπως ανακοινώθηκε, η NASA ανέθεσε την κατασκευή του τρισδιάστατου εκτυπωτή, που θα έχει το μέγεθος ενός φούρνου μικροκυμάτων, στην εταιρεία τεχνολογίας Made in Space.

«Φανταστείτε έναν αστροναύτη που πρέπει να κάνει μια επιδιόρθωση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντί να ελπίζει ότι τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία βρίσκονται ήδη στον Σταθμό δεν θα ήταν καλύτερα να μπορεί να τα εκτυπώσει όταν τα χρειάζεται;» δήλωσε ο Aaron Kemmer, γενικός διευθυντής της εταιρείας Made in Space.

«Αν θες να προσαρμόζεσαι πρέπει να μπορείς να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις κατά τη διάρκεια της αποστολής και σε αυτή τη βάση τίθεται το θέμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης», τόνισε ο Dave Korsmeyer, διευθυντής του τμήματος μηχανικής στο ερευνητικό κέντρο Έιμς της NASA.

Η NASA εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο εκτύπωσης μικρών δορυφόρων, οι οποίοι θα εκτοξεύονται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα μεταφέρουν δεδομένα στη Γη.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνίσταται στην κατασκευή αντικειμένων ανά στρώμα, με βάση πολυμερή υλικά.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται τιτάνιο, το οποίο θερμαίνεται με λέιζερ, και σκόνη νικελίου-χρωμίου για την κατασκευή ακόμα πιο ισχυρών αντικειμένων.

Τον Αύγουστο η NASA δοκίμασε επιτυχώς ένα μεταλλικό εξάρτημα πυραύλου που δημιουργήθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών.
econews

Σχόλια