Η HELMEPA στην Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013

0
5

helmepa-katharismoi-draseis-105867Νωρίς ξεκίνησε ο Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που ανακοίνωσε η HELMEPA από 21 Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013.

Η αρχή έγινε νωρίτερα, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, όταν οι εθελοντές-δύτες της ομάδας «Loutraki Divers» αφιέρωσαν το πρωινό τους σε έναν κοινωφελή σκοπό καθαρίζοντας τμήμα του βυθού στην τοποθεσία Καταρράκτες Λουτρακίου.

Τα ευρήματά τους εντυπωσιακά: 21 κιλά σίδερα και 7 κιλά πλαστικά διαφόρων ειδών, 14 γυάλινα μπουκάλια, 50 αλουμινένια κουτάκια, πετονιά και άλλα αλιευτικά σύνεργα, 2 καθρέπτες και 1 ράδιο αυτοκινήτου, 4 μπαταρίες, τμήμα μοκέτας και 1 φτερό από μηχανάκι (παπί)! Φωτογραφίες από τη δράση τους μπορείτε να δείτε στη σελίδα τους στο Facebook.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, την έναρξη της εκστρατείας σηματοδότησε ο καθαρισμός της ακτής του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) που διοργάνωσε η HELMEPA σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Συμμετείχαν 100 μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος IB των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, της Ιονίου Σχολής και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι μέσα σε 2 ώρες κατόρθωσαν να γεμίσουν 150 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα.

Ο κύριος όγκος των απορριμμάτων ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως 2.125 πλαστικά μπουκάλια, 2.029 καπάκια και 1.000 καλαμάκια, τα οποία διαχώρισαν οι εθελοντές και παρέλαβε το ειδικό όχημα της Ε.Ε.Α.Α. Στα κοινά απορρίμματα κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, 75 αναπτήρες, προφυλακτήρα και ελαστικά οχήματος, καρέκλες και άλλα.

Στην καταγραφή των απορριμμάτων συμμετείχε επιστημονικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η πιλοτική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου«Marine Litter Watch» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Α.) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PERSEUS.

Την ίδια ημέρα, καθαρισμό ακτής πραγματοποίησαν στην Κάρυστο εθελοντές «Ναυτίλοι» από το Γενικό Λύκειο Καρύστου, ενώ την επομένη, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές-δύτες της ομάδας Loutraki Divers επανέλαβαν τον καθαρισμό του βυθού στην τοποθεσία «Καταρράκτες» Λουτρακίου. Τα υποβρύχια ευρήματά τους συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αλιευτικά δίχτυα συνολικού βάρους 11 κιλών, 270 αλουμινένια κουτάκια, 33 γυάλινα μπουκάλια, μία ηλεκτρονική συσκευή GPS και καπάκι τουαλέτας!

Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου σε Αγ. Θεοδώρους, Αίγιο, Ανάβυσσο, Βραχνέικα Αχαΐας, Θεσσαλονίκη, Κερατέα, Κύμη Ευβοίας, Νέο Φάληρο, Πειραιά και Χαλκούτσι Ωρωπού.

Η Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013 ξεκίνησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων σε 80 και πλέον χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα την εκστρατεία συντονίζει για 22η συνεχή χρονιά η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA. Τα συνολικά στοιχεία για τη χώρα μας συγκεντρώνονται και θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού συνεχίζονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Όσοι ευαισθητοποιημένοι φορείς και πολίτες επιθυμούν να λάβουν μέρος σε προγραμματισμένες δράσεις ή να οργανώσουν δικό τους καθαρισμό μπορούν να επιστρέψουν συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής ή να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, τηλ. 210-9343088, environment@helmepa.gr.

Σχόλια