Δημόσιες εκσκαφές φωλιών καρέτα στο Δήμο Χανίων ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία

0
7

Η φωλιά καρέτα καρέτα της φωτογραφίας δεν μπόρεσε να εντοπιστεί από τους εθελοντές, κατά την πρωινή τους περιπολία, συνεπώς δεν μπόρεσε να προστατευτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της έντονης τουριστικής δραστηριότητας του καλοκαιριού.

Ο λόγος ήταν το κατάβρεγμα της άμμου με νερό που γίνεται πολύ συχνά από τις τουριστικές επιχειρήσεις του κόλπου Χανίων, όταν καθαρίζουν τα έπιπλα θαλάσσης τους. Με τον τρόπο αυτό σβήνονται τα ίχνη της θαλάσσιας χελώνας, τα οποία διαβάζουν οι εθελοντές στην πρωινή τους περιπολία, που είναι απαραίτητα για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της προηγούμενης νύχτας.

Η πράξη αυτή των επιχειρηματιών έχει γίνει η αιτία να μην εντοπιστούν γύρω στις επτά φωλιές μέχρι στιγμής, που είναι σημαντικός αριθμός στα Χανιά, όπου διαρκώς μειώνεται ο αριθμός των φωλιών χρόνο με το χρόνο λόγω της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης και της έλλειψης των απαραίτητων διαχειριστικών μέτρων.

Η δημόσια εκσκαφή που έλαβε χώρα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στις 4 Σεπτεμβρίου ήταν μια καλή αφορμή να ενημερωθούν ντόπιοι, τουρίστες και επιχειρηματίες για όλα τα παραπάνω. Εκτός από τους επιχειρηματίες που έδειξαν πολύ καλά δείγματα μελλοντικής συνεργασίας, στην εκσκαφή παραβρέθηκαν και στελέχη του Δήμου Χανίων.

Πιο αναλυτικά, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μανούσος Λιονάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Μαρία Κοκκινάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ζορμπάκος Νεκτάριος, άκουσαν με προσοχή τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στην περιοχή τους και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους μελλοντικά. Επιπλέον, αρκετά από τα ανωτέρω στελέχη του Δήμου παραβρέθηκαν και σε επόμενες εκσκαφές που έγιναν στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα και δείχνοντας τη στήριξή τους στην αξιέπαινη δουλειά των εθελοντών του Συλλόγου.

—Δράση και στην Καλαμάτα

Tην Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μέλη της κοινότητας ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας συμμετείχαν στις Εθελοντικές δραστηριότητες του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα του Ν. Κυπαρισσιακού.

Τα μέλη της κοινότητας βοήθησαν στην πρωινή καταγραφή, στην προετοιμασία του υλικού για την προστασία των νεοσσών με την μέθοδο της σκίασης των φωλιών και στις εκσκαφές φωλιών που είχαν εκκολαφθεί.
Φυσικά πέρασαν και κάποιες ελεύθερες ώρες με τους εθελοντές μας (μεσημεριανό διάλειμμα) όπου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Τόσο οι εθελοντές μας όσο και οι άνθρωποι της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ χάρηκαν πολύ για αυτή την συνεργασία και ελπίζουν όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί τις επόμενες χρονιές.

Σχόλια