Μέσα από 18.000 ιδιοκτησίες θα περάσει ο TAP – «Παζάρια» για τις αποζημιώσεις

0
30

Σε συμφωνία με την κοινοπραξία του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα πρέπει να έρθουν 18.000 ιδιοκτήτες γης ακινήτων, από την ιδιοκτησία των οποίων θα περάσει ο αγωγός.

Ο αγωγός θα διανύσει μια διαδρομή μήκους 543 χιλιομέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, περνώντας μέσα από ακίνητα και δημόσιες εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, σε πρώτη φάση οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι ο αγωγός δε θα προχωρήσει σε αγορές γης αλλά θα καταβάλει αντίτιμο για τη δουλεία διόδου.

Το αντίτιμο που θα καταβληθεί θα είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση και θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη, καθώς η κοινοπραξία προσπαθεί να αποφύγει τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και επιδιώκει εθελοντικές συμφωνίες.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη ευελιξία ως προς τη διαδρομή.

Η αρχική μελέτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος περιοχών, οπότε η τελική διαδρομή θα καθοριστεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου το 80% των περιοχών που θα διασχίσει ο αγωγός είναι αγροτικές.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός θα είναι υπόγειος σε βάθος 1 με 1,5 μέτρο οπότε στα αγροτεμάχια από όπου θα περάσει δεν θα μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια βαθύριζων δέντρων, ενώ η ζώνη δουλείας θα είναι πλάτους 4 μέτρων από την κάθε πλευρά.

Τα έργα κατασκευής του αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016 και η λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2019.

Ο αγωγός θα περάσει από τους νομούς Έβρου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς και αναμένεται να δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του.

Σχόλια