Γιατί οι μπαλαρίνες δεν ζαλίζονται ποτέ; Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό τους

0
81

Η μακροχρόνια εξάσκηση προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο των μπαλαρίνων που τις βοηθούν να ισορροπούν όταν κάνουν πιρουέτες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Κολλεγίου Imperial στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον Δρ. Barry Seemungal, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cerebral Cortex και αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ζάλης και του ιλίγγου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ζάλη μόλις κάνουν μια γρήγορη στροφή. Η αίσθηση αυτή πηγάζει από τα όργανα του αιθουσαίου συστήματος, δηλαδή τις δομές του λαβύρινθου (έσω αυτί) που ανιχνεύουν την κίνηση.

Αυτές οι δομές του λαβυρίνθου είναι γεμάτες με υγρό και αντιλαμβάνονται την περιστροφή του κεφαλιού μέσω μικροσκοπικών τριχιδίων που αισθάνονται την κίνηση του υγρού.

Το υγρό συνεχίζει να κινείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την περιστροφή, κάτι που δίνει την ψευδαίσθηση της κίνησης όταν κάποιος είναι ακίνητος, προκαλώντας ζάλη.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες μπαλαρίνες μπορούν να κάνουν πολλαπλές πιρουέτες χωρίς να ζαλιστούν, κάτι που αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ζήτησαν από 29 επαγγελματίες μπαλαρίνες να καθίσουν σε μια καρέκλα που περιστρεφόταν σε σκοτεινό δωμάτιο.

Στη συνέχεια υπέβαλαν στο ίδιο πείραμα άλλες 20 γυναίκες παρόμοιας ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες και των δυο ομάδων να πατήσουν έναν μοχλό στην καρέκλα ανάλογα με το διάστημα που συνέχιζαν να αισθάνονται ζαλισμένες μετά την τελευταία περιστροφή.

Όπως προέκυψε, μετά το τέλος των περιστροφών, οι επαγγελματίες μπαλαρίνες αισθάνονταν ζάλη για πολύ μικρότερο διάστημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Παράλληλα, οι επιστήμονες υπέβαλαν τις συμμετέχουσες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι στις μπαλαρίνες το τμήμα της παρεγκεφαλίτιδας που επεξεργάζεται τις πληροφορίες που στέλνουν τα όργανα της ισορροπίας ήταν μικρότερο.

Η παρεγκεφαλίτιδα είναι το τμήμα του εγκεφάλου που καθορίζει την κίνηση του σώματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χάρη στη μακροχρόνια εξάσκηση οι μπαλαρίνες καταφέρνουν να καταστείλουν την αίσθηση της ζάλης, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να χορεύουν μετά από αλλεπάλληλες πιρουέτες.

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής του πάσχει από ίλιγγο ή χρόνια ζάλη.
econews

Σχόλια