Κλιματική Αλλαγή: ανακοινώνεται η έκθεση της IPCC – Ενοχοποιεί τον άνθρωπο

0
229

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά έκθεση από την ίδρυση της Διακυβερνητικής Επιτροπής το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του ΟΗΕ. Η προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2007. χάρισε στην IPCC το βραβείο Νoμπέλ Ειρήνης.

Αποστολή της Επιτροπής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις τις σχετικές με την κλιματική αλλαγή καθώς και για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.

Τη σημερινή έκθεση που έχει τίτλο «Κλιματική αλλαγή 2013. Τα επιστημονικά θεμέλια» συνέγραψαν πάνω από 800 επιστήμονες. Για να διασφαλιστεί η ακρίβειά της εξετάστηκε δύο φορές με τη βοήθεια εκατοντάδων ειδικών επιστημόνων από δεκάδες χώρες. Η έκθεση βασίζεται σε εννέα χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Περιέχει 14 κεφάλαια, 1400σελίδες, μια τεχνική περίληψη καθώς και μια περίληψη 22 σελίδων για όσους «διαμορφώνουν πολιτικές».

—Οι πρώτες πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agence France-Presse, η νέα έκθεση θα επιβεβαιώνει και θα εμβαθύνει στα συμπεράσματα της προηγούμενης.

Η επιτροπή αποφαίνεται με μεγαλύτερη σιγουριά ότι η Κλιματική Αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια και ότι προκαλεί μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, οξίνιση των ωκεανών και πυρκαγιές.

Προειδοποιεί επίσης ότι είναι πολύ πιθανή η άνοδος της στάθμης των ωκεανών μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε με ολέθριες συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές.

“Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα παραμείνουν για αιώνες. Ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει ουσιαστικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” τονίζει το προσχέδιο της έκθεσης.

Το κύριο κείμενο έχει συγγραφεί και εγκριθεί από επιστήμονες και δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Στην έκθεση έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή, όχι όμως και οι πλέον πρόσφατες όπως αυτή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρροή μεθανίου από το λιώσιμο των μονίμως παγωμένων εδαφών (permafrost) της Αρκτικής λόγω χρονικών περιορισμών.

Ειδικοί που έχουν μελετήσει το προσχέδιο της έκθεσης σημειώνουν ότι το κείμενο μειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο παραμένει ασαφές, όσο και το προηγούμενο, σχετικά με την ένταση και την ταχύτητα εμφάνισης των συνεπειών.

Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο βεβαιότητας σχετικά με τις ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει στο 95%.

econews

Σχόλια