Πακιστάν: ο σεισμός ισοπέδωσε το Βελουχιστάν – Πάνω από 300 οι νεκροί

0
47

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τις νοτιοδυτικές επαρχίες του Πακιστάν.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 285 σοροί στην επαρχία του Αγουαράν και ακόμα 42 στη γειτονική επαρχία Κετς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό μετά το 2005 στην ασιατική χώρα, οπότε και είχαν χάσει τη ζωή τους 75.000 άνθρωποι.

Η περιοχή του Βελουχιστάν όπου καταγράφηκε ο σεισμός είναι από τις φτωχότερες του Πακιστάν, με ερημικές εκτάσεις και δύσβατα όρη.

Σημειώνεται πως μετά τον σεισμό εμφανίστηκε στην Αραβική Θάλασσα ένα μικρό νησάκι ύψους 9 μέτρων και μήκους 100 μέτρων κοντά στο λιμάνι του Γκουαντάρ.

«Περίπου το 90% των σπιτιών στην περιφέρεια έχουν καταστραφεί. Σχεδόν όλα τα σπίτια που ήταν φτιαγμένα από λάσπη κατέρρευσαν», δήλωσε άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας, ο Αμπντούλ Ρασίντ Μπαλούχ.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο αναθεώρησε το μέγεθος του πρώτου σεισμού σε 7,7 βαθμούς (από το αρχικό 7,8) με επίκεντρο κοντά στο Αγουαράν, στην επαρχία Βαλουχιστάν του κεντρικού Πακιστάν. Το εστιακό βάθος ήταν στα 20 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, οι ισχυρότεροι των οποίων ξεπερνούσαν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο σε ολόκληρο το Πακιστάν αλλά και στις γύρω χώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Βαλουχιστάν, οι τραυματίες φτάνουν τους 340.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν και δυνάμεις του στρατού.

econews

Σχόλια