Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ναϊρόμπι, η σφαγή των ελεφάντων και οι «αφροδισιακοί» ρινόκεροι

0
31

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση με την οικολογία ή το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια κρυφή διασύνδεση μεταξύ των γεγονότων του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι, που άφησαν πίσω τους 68 νεκρούς και 150 τραυματίες και του παράνομου κυνηγιού και εμπορίου χαυλιοδόντων που αποσπώνται κυρίως από ελέφαντες και ρινόκερους.

Πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να καταστρέψουν τα εθνικά αποθέματα σε ελεφαντόδοντο. Πίσω από αυτή την κίνηση δεν ήταν μόνο το μήνυμα για την παγκόσμια προστασία της άγριας ζωής, αλλά και η πεποίθηση των ΗΠΑ ότι η παράνομη θήρα των άγριων ζώων αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Γιατί; Διότι η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο αποτελούν πηγές εισοδήματος για τρομοκατικές οργανώσεις όπως η σομαλική Αλ-Σαμπάαμπ, που υποστηρίζεται από την Αλ-Κάιντα και οργάνωσε την επίθεση στην Κένυα.

Η Αλ Σαμπάαμπ, που σημαίνει “νεότητα” στα αραβικά αποτελούσε τον μάχιμο βραχίονα της νεολαίας του συνασπισμού ισλαμιστικών δυνάμεων που ήλεγχαν περιοχές της Σομαλίας πριν από μια δεκαετία περίπου. Δεδομένου του παρατεταμένου κενού εξουσίας στην αφρικανική χώρα, οι Ισλαμιστές αποτέλεσαν νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας παρά τη σκληρότητα του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στη Σομαλία είχαν ως συνέπεια την απώλεια ισχύος της Αλ Σαμπάαμπ σε διάφορες πόλεις όπως το λιμάνι του Κισμάγιο όπου εκμεταλλεύονταν το εμπόριο λιθάνθρακα.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η τρομοκρατική οργάνωση αντλεί πόρους από απαγωγές και τη συμμετοχή της σε άλλες επιθετικές ενέργειες.

Η απώλεια πόρων οδήγησε την Αλ Σαμπάαμπ στη λαθροθηρία η οποία ανθεί στην Αφρική.

Πριν από τρία χρόνια, η ΜΚΟ The Elephant Action League δημοσίευσε μια έρευνα 18 μηνών που απέδειξε ότι η εμπορία παράνομου ελεφαντόδοντου μέσω Κένυας εξασφαλίζει στην Αλ Σαμπάαμπ το 40% των πόρων που απαιτούνται για τις δραστηριότητές τους.

Η έλλειψη εναλλακτικών πηγών εισοδήματος, σε μια περιοχή δίχως φυσικούς πόρους και υποδομές, έστρεψε το βλέμμα της αλ Σαμπάαμπ στους ελέφαντες και τους ρινόκερους για τα πολύτιμα κέρατά τους.

Από το 2011, μετά τα πλήγματα που δέχτηκε η τρομοκρατική οργάνωση, εκτινάχθηκε η λαθροθηρία ελεφάντων στην Κένυα σε όλους τους βασικούς βιότοπους της αφρικανικής χώρας.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των ελεφάντων και οι ελλιπείς υποδομές των τοπικών Αρχών της Κένυας μετέτρεψαν τα οικοσυστήματα της χώρας σε σφαγία από τα οποία οι τρομοκράτες κερδίζουν τεράστια ποσά. Παράλληλα, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί σε βαθμό τέτοιο που καθιστά αδύνατη την παρέμβαση διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Κένυα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως μαρτυρά η παρέμβαση της Χίλαρυ Κλίντον στο Φόρουμ του Λευκού Οίκου κατά της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής.

“Η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο έχουν εξελιχθεί σε οικονομική πρόκληση και απειλή για την ασφάλεια στην Αφρική και πέρα από αυτή. Πρόκειται για μια επιχείρηση που είναι καλύτερα οργανωμένη, περισσότερο επικερδής και επικίνδυνη από ποτέ. Πλέον οι λαθροκυνηγοί χρησιμοποιούν ελικόπτερα, αυτόματα όπλα, διόπτρες νυκτός, δορυφορικά τηλέφωνα και σκοτώνουν τους φύλακες των πάρκων και τοπικούς αξιωματούχους” δήλωσε η Κλίντον.

Η απόδειξη της σχέσης ανάμεσα στη σφαγή των ελεφάντων και την τρομοκρατία πρέπει να υπογραμμιστεί ώστε η κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθεί και η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων να μειωθεί ώστε να λήψει το κίνητρο.

—Ζιμπάμπουε

Νοτιότερα, στη Ζιμπάμπουε λαθροθήρες σκότωσαν τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερους από 80 ελέφαντες δηλητηριάζοντας τις πηγές νερού των ζώων με κυάνιο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο εθνικό πάρκο Χουάνγκε, το μεγαλύτερο της Ζιμπάμπουε, χώρα που φιλοξενεί μεταξύ των σημαντικότερων πληθυσμών ελεφάντων παγκοσμίως, συνολικά 40.000 μέλη.

«Κηρύσσουμε πόλεμο στους λαθροθήρες. Απαντάμε με όλη μας τη δύναμη καθώς η άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων που σκοτώνουν, είναι μέρος του φυσικού πλούτου που θέλουμε να ωφελήσει τον λαό της Ζιμπάμπουε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος της αφρικανικής χώρας, Σέιβιουρ Κασουκουγουέρε.

—Αφροδισιακοί ρινόκεροι

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2012 οι λαθροκυνηγοί στην Αφρική σκότωσαν 668 ρινόκερους, μέλη είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση έναντι 17 το 2007.

Η έκρηξη στο κυνήγι του ρινόκερου οφείλεται στην εξαγωγή των κεράτων τους στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται για “φαρμακευτικούς” σκοπούς.

Το 2013 έχουν σφαγιαστεί μέχρι σήμερα 688 ρινόκεροι, νούμερο που μπορεί να φτάσει τους 900 ως τα τέλη του έτους.

Παρότι τα κέρατα του ρινόκερου αποτελούνται από κερατίνη, όπως τα ανθρώπινα νύχιαο ασιατικός μύθος θεωρεί τα κονιορτοποιημένα κέρατα ως αφροδισιακό με εξωφρενικές τιμές που ξεπερνούν τα 100.000 δολάρια ανά κιλό.

Στη Μοζαμβίκη ο ρινόκερος έχει εξαφανιστεί ενώ στη Νότιο Αφρική παραμένουν 249 μέλη του απειλούμενου είδους.

econews

Σχόλια