Σε κλουβιά στο δικαστήριο οι ακτιβιστές της Greenpeace – Προφυλακίστηκε φωτογράφος

0
5

Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των 30 ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, που συνελήφθησαν από άνδρες του ρωσικού λιμενικού μετά από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Η υπόθεσή τους εκδικάζεται σε δικαστήριο στην πόλη Μούρμανσκ, στο ακραίο βορειοδυτικό μέρος της Ρωσίας.

Το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση, για διάστημα δυο μηνών, ενός Ρώσου φωτογράφου που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους 29 συλληφθέντες, οι οποίοι κατάγονται από 18 χώρες.

Σύμφωνα με τη Greenpeace οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν νόμιμα και ειρηνικά.

Ωστόσο, άνδρες του ρωσικού λιμενικού εισέβαλαν στο πλοίο της οργάνωσης (Arctic Sunrise) και προχώρησαν σε συλλήψεις όταν δυο εξ αυτών προσπάθησαν να αναρριχηθούν σε υπεράκτια εξέδρα άντλησης πετρελαίου.

Τελικά η Ακτοφυλακή συνέλαβε και τους 30 ακτιβιστές για «πειρατεία».

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε πως «οι ακτιβιστές προφανώς δεν είναι πειρατές», ωστόσο δεν εναντιώθηκε στην κράτησή τους.

Η κατηγορία της πειρατείας επισείει ποινή φυλάκισης ως και 15 έτη στη Ρωσία.

Σιδερένιο κλουβί

Ο Ρώσος φωτογράφος Denis Sinyakov που προφυλακίστηκε, συμμετείχε στην ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα σιδερένιο κλουβί, φορώντας χειροπέδες.

Οι ακροάσεις των ακτιβιστών γίνονται σε ομάδες, σε έξι διαφορετικές αίθουσες του δικαστηρίου.

Η απόφαση της προφυλάκισης του φωτογράφου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Ρωσία, ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για «παράλογες» κατηγορίες χωρίς βάση.

econews

Photo Greenpeace

Σχόλια