Οικολογικό γυμναστήριο; η περίπτωση του CrossFit

0
502

Το CrossFit αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γυμναστηρίου. Χωρίς περιττές πολυτέλειες, υιοθετεί μια μινιμαλιστική προσέγγιση και εστιάζει στην εκγύμναση των επισκεπτών του παρά στη διακόσμηση ή σε επιπρόσθετες υπηρεσίες.

Δεν παρέχει ζεστές πετσέτες, τηλεοράσεις, ελλειπτικό μηχάνημα γυμναστικής ή αυτόματους πωλητές ζαχαρούχων ενεργειακών ποτών και αναψυκτικών.

Πολλά από τα γυμναστήρια CrossFit δεν έχουν καν κλιματισμό. Έτσι τα CrossFit είτε ως αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής είτε από τύχη, στην προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους, ανήκουν στα πιο “πράσινα” γυμναστήρια στον κόσμο.

Πρώτον, στα CrossFit ο επισκέπτης δεν θα βρει μια πληθώρα ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων γυμναστικής. Αυτό περιορίζει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και απελευθερώνει πολύτιμα τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που επιτρέπει την εγκατάσταση των γυμναστηρίων σε μικρότερους και άρα φθηνότερους χώρους. Ο εξοπλισμός περιορίζεται σε μπάρες, κρεμασμένες στους τοίχους, βαράκια, αλτήρες, λάστιχα, ρωσικά βάρη (kettlebells), μπάλες και ξύλινα κουτιά για στεπ. Ορισμένα γυμναστήρια έχουν και κωπηλατικές μηχανές, οι οποίες εκτός από τη μπαταρία στην ψηφιακή οθόνη τροφοδοτούνται με ανθρώπινη ενέργεια. Βασικός προμηθευτής εξοπλισμού των CrossFit στην Αμερική είναι η εταιρεία Rogue Fitness που κατασκευάζει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ και παρέχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής. Η απουσία μηχανημάτων γυμναστικής σημαίνει επίσης μειωμένη κόστη επισκευών, συντήρησης και αντικατάστασης.

Δεύτερον, καθώς τα CrossFit δεν βασίζονται στη διακόσμηση του χώρου για να προσελκύσουν πελάτες συχνά εγκαθίστανται σε άδεια βιομηχανικά κτήρια ή εγκαταλελειμμένα γκαράζ. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και το εισόδημα μη προνομιούχων αστικών περιοχών. Οι ανοιχτοί χώροι ενός γκαράζ αντικαθιστούν την έλλειψη κλιματισμού με καθαρό αέρα και φυσικό φωτισμό μειώνοντας τα σχετικά έξοδα ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, προσφέρουν δυνατότητες γυμναστικής σε ένα πιο ελεύθερο, λιγότερο “στημένο” περιβάλλον.

Τρίτον, τα CrossFit υπερτονίζουν τη σημασία του οικολογικού και υγιεινού τρόπου ζωής και εκτός γυμναστηρίου και προωθούν τη σωστή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένους λευκούς υδατάνθρακες, την επιλογή εγχώριων, οργανικών προϊόντων

Παρότι τα CrossFit δεν είναι μια επιλογή που προορίζεται για όλους οι άνθρωποι που τα επισκέπτονται φροντίζουν το σώμα τους χρησιμοποιώντας τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό και ενέργεια κατά τη διαδικασία.

Στην Ελλάδα το πρώτο πιστοποιημένο γυμναστήριο CrossFit λειτουργεί στο Μοσχάτο.

econews

Σχόλια