Νοικοκυριά συμμετέχουν στην αγορά αιολικής ενέργειας από ανεμογεννήτρια – €1,3 εκατ. σε 13 ώρες

0
27

Ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ διαδικτυακής μικροχρηματοδότησης (ή χρηματοδότησης από το πλήθος, στα αγγλικά crowdfunding) προβάλλεται η διάθεση 6.648 μεριδίων ηλεκτρικής ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια της Vestas σε 1.700 νοικοκυριά στην Ολλανδία έναντι 200 Ευρώ ανά μερίδιο.

Το πρωτοφανές της υπόθεσης είναι ότι συγκεντρώθηκαν 1,3 εκατ. Ευρώ σε μόλις 13 ώρες.

Η ολλανδική εταιρεία Windcentrale που εξειδικεύεται στη συμμετοχική εκμετάλλευση ανεμογεννητριών ρύθμισε τη συμφωνία η οποία μεταφράζεται σε 500 Κιλοβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε μερίδιο ετησίως.

Η ανεμογεννήτρια είναι ένα παλαιότερο μοντέλο της εταιρείας, το Vestas V80 2-MW και έχει εγκατασταθεί στο Κάλεμποργκ.

Η ενέργεια θα πωληθεί μέσω του παρόχου ενέργειας Greenchoice ο οποίος αριθμεί περίπου 350.000 πελάτες.

Οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα χρηματοδότησης της WindCentrale είναι παλαιότερα μοντέλα αγορασμένα από εγκαταστάτες, ενεργειακές εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κάθε συμμετοχικό πρόγραμμα έχει τη δική του ιδιοκτησιακή/συμμετοχική δομή και ξεχωριστό συμβόλαιο συντήρησης με τον κατασκευαστή.

Στα έξοδα συντήρησης συμμετέχουν και οι μέτοχοι με 23 Ευρώ ετησίως, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν τις ταχύτητες του ανέμου και τα επίπεδα παραγωγής ενέργειας από στην ανεμογεννήτρια μέσω μιας εφαρμογής για smartphone.

“Κάθε μερίδιο Ανέμου αναμένεται να πετύχει ετήσια απόδοση της τάξης των 500 kWh. Η αξία των 500 kWh συγκρινόμενη με τα τιμολόγια των εταιρειών Essent, Nuon και Eneco ξεπερνά τα 42 Ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε μια μέση αύξηση των τιμών ενέργειας της τάξης του 3% ετησίως τα επόμενα 12 χρόνια τότε εξοικονομείτε πάνω από 120 Ευρώ με ένα μερίδιο αξίας 200 Ευρώ” υποστηρίζει η εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθειες συμμετοχικότητας στις ΑΠΕ είχαν προβληθεί και στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.

econews

Σχόλια