Οι γυναίκες «μυρίζονται» τις ανταγωνίστριές τους – Έρευνα

0
11

Οι οσμές που αποπνέει μια γυναίκα που βρίσκεται σε ωορρηξία μπορεί να διεγείρουν τα επίπεδα τεστοστερόνης άλλων γυναικών, προκαλώντας τους ανταγωνιστικά ένστικτα και αισθήματα.

«Είναι γνωστό ότι η τεστοστερόνη συνδέεται με επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Jon Maner, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Βάσει των ευρημάτων μας για την τεστοστερόνη εικάζουμε ότι οι γυναίκες που εκτίθενται στις οσμές της ωορρηξίας ενδέχεται να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές», προσέθεσε ο καθηγητής.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Evolution and Human Behavior, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα τεστοστερόνης γυναικών πριν και αφού είχαν μυρίσει μπλούζες άλλων γυναικών, ηλικίας 18 ως 21 ετών.

Οι τελευταίες είχαν φορέσει τις μπλούζες όταν βρίσκονταν σε ημέρες υψηλής γονιμότητας (13η, 14η και 15η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου), καθώς επίσης και σε ημέρες χαμηλής γονιμότητας 20η, 21η και 22η ημέρα).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν είχαν σεξουαλικές επαφές, πλένονταν με άοσμο σαπούνι και σαμπουάν, δεν χρησιμοποιούσαν αρώματα ή αποσμητικά, δεν κάπνιζαν και απέφευγαν τις τροφές που παράγουν έντονη μυρωδιά, όπως το σκόρδο και τα σπαράγγια.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες της πρώτης ομάδας, που κλήθηκαν να μυρίσουν τα μπλουζάκια, οι επιστήμονες τους είπαν πως το θέμα της έρευνας ήταν: «τι μπορούμε να καταλάβουμε για ένα άλλο άτομο χωρίς καν να το γνωρίσουμε», χωρίς να τους δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι γυναίκες που μύρισαν τα μπλουζάκια των γυναικών που βρίσκονταν σε γόνιμες ημέρες, παρουσίασαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Αντίθετα, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν σημαντικά όταν μύρισαν τις μπλούζες γυναικών που βρίσκονταν σε ημέρες χαμηλής γονιμότητας.

«Δεν παρατηρούμε συνειδητά τις μυρωδιές άλλων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός αν μας κάνει εντύπωση μια ιδιαίτερα καλή ή άσχημη μυρωδιά. Ωστόσο οι οσμές επιδρούν επάνω μας, ακόμα και αν εμείς δεν το αντιληφθούμε. Οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα σημάδια της ωορρηξίας σε σχέση με ό,τι νομίζαμε», τόνισε ο Δρ. Maner.

«Κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποι δεν είναι πιθανό να γνωρίζουν συνειδητά τις επιπτώσεις που έχουν επάνω τους τα σημάδια της ωορρηξίας», προσέθεσε.

«Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τις οσμές της ωορρηξίας ευχάριστες και ελκυστικές, ωστόσο οι περισσότερες συμπεριφορικές και ορμονικές επιπτώσεις μας επηρεάζουν υποσυνείδητα, χωρίς να το αντιληφθούμε», κατέληξε ο καθηγητής.
econews

Σχόλια