Κυβερνο-λαθροθήρες χακάρουν κολάρα με GPS για να βρουν απειλούμενα ζώα

0
33

Παρελθόν αποτελούν οι μέρες που οι λαθροθήρες όργωναν τη ζούγκλα για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν απειλούμενα ζώα.

Σήμερα η άγρια ζωή απειλείται από μια νέα γενιά λαθροθήρων, με «εξειδίκευση» στο ηλεκτρονικό έγκλημα, οι οποίοι «χακάρουν» τους υπολογιστές των υπηρεσιών για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των ΜΚΟ για να εντοπίσουν τις τίγρεις που φορούν κολάρο με GPS (Σύστημα Εντοπισμού Θέσης).

Μέσω του «κυβερνο-εγκλήματος» οι λαθροθήρες αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα σχετικά με την ακριβή θέση των σπάνιων ζώων, σε πραγματικό χρόνο, μέσα στο καταφύγιο. Έτσι γλιτώνουν χρόνο και αποφεύγουν τον κίνδυνο να δεχτούν επίθεση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of India, οι λαθροθήρες έχουν χακάρει το σύστημα με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες τουλάχιστον για μια τίγρη στο καταφύγιο Madhya Pradesh, στην κεντρική Ινδία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο τρείς εργαζόμενοι στο καταφύγιο έχουν κωδικούς για να παρακολουθούν τις τίγρεις μέσω του GPS, οπότε η ηλεκτρονική επίθεση σήμανε συναγερμό στις Αρχές.

Καθώς η μείωση του πληθυσμού σπάνιων ειδών συνεχίζεται λόγω της λαθροθηρίας, οι οργανώσεις για τη διατήρηση της άγριας ζωής στρέφονται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για να προστατέψουν τα ζώα.

Σε λάθος χέρια ωστόσο αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην άγρια ζωή.
econews

Σχόλια