Αϋπνία και διαταραχές ύπνου προκαλεί το κάπνισμα – Έρευνα

0
395

Προβλήματα ύπνου προκαλεί, εκτός των άλλων, το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology, Health & Medicine.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν τις διαταραχές ύπνου σε 5.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 20 ετών. Στους εθελοντές συγκαταλέγονταν καπνιστές, πρώην καπνιστές και άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι καπνιστές δυσκολεύονταν περισσότερο να κοιμηθούν και ξυπνούσαν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Ειδικότερα, οι καπνιστές ξυπνούσαν νωρίτερα από το επιθυμητό και συνολικά κοιμούνταν λιγότερες ώρες.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα ύπνου που ανέφεραν οι πρώην καπνιστές ήταν κατά κύριο λόγο παρόμοια με εκείνα των μόνιμων μη καπνιστών παρά των καπνιστών.

Συνολικά από την έρευνα προέκυψε ότι οι καπνιστές, σε ποσοστό 12% δυσκολεύονταν πολύ να κοιμηθούν, ενώ στους μόνιμους μη καπνιστές το ποσοστό ήταν σημαντικά μικρότερο και περιοριζόταν στο 4%.

Επιπλέον, οι καπνιστές, σε ποσοστό άνω του 10%, ξυπνούσαν τακτικά τη νύχτα, ενώ για τους μόνιμους μη καπνιστές το ποσοστό ήταν 5%.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι για κάθε τσιγάρο μέσα στην ημέρα, ο βραδινός ύπνος μειώνόταν κατά 1,2 λεπτά.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι εκτός από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, οι διαταραχές ύπνου ενδέχεται να είναι μια πρόσθετη αρνητική συνέπεια για την υγεία, η οποία συνδέεται με το κάπνισμα», επισημαίνουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

«Δεδομένου ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πολυάριθμα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι καπνιστές ίσως είναι περισσότερο ευάλωτοι απέναντι σε αυτά τα προβλήματα υγείας συγκριτικά με τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους», προσθέτουν οι ερευνητές.

econews

Σχόλια