Επιστήμονες για πρώτη φορά θεράπευσαν τους φόβους κατά τη διάρκεια του ύπνου

0
6

Οι μυρωδιές μπορούν να καταπολεμήσουν τους φόβους των ανθρώπων την ώρα που κοιμούνται, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ. Katherina Hauner.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να συνδέσουν δυο εικόνες, οι οποίες σχετίζονταν με μυρωδιές, με τον φόβο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου τους οι εθελοντές εκτέθηκαν σε μια από τις μυρωδιές και όπως διαπιστώθηκε, όταν ξύπνησαν, ο φόβος τους για την εικόνα που σχετιζόταν με τη συγκεκριμένη μυρωδιά ήταν πολύ μικρότερος.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από φοβίες συνήθως θεραπεύονται με «βαθμιαία έκθεση» στο αντικείμενο που φοβούνται, ενώ είναι ξύπνιοι.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να θεραπευτούν ακόμα και ενώ βρίσκονται σε ύπνο βραδέων κυμάτων ή βαθύ ύπνο, κατάσταση κατά την οποία οι αναμνήσεις, κυρίως αυτές που συνδέονται με αισθήματα, υφίστανται επεξεργασία.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες έδειξαν σε 15 υγιείς ανθρώπους εικόνες δυο διαφορετικών προσώπων, ενώ την ίδια ώρα τους έκαναν ένα μικρό ηλεκτροσόκ. Παράλληλα οι εθελοντές εκτέθηκαν σε συγκεκριμένες μυρωδιές όπως λεμόνι, μέντα, ξύλο, σκόρδο κλπ.

Αμέσως μετά οι εθελοντές μεταφέρθηκαν σε ένα εργαστήριο ύπνου. Ενόσω βρίσκονταν σε ύπνο βραδέων κυμάτων, οι εθελοντές εκτέθηκαν σε μια από τις μυρωδιές την οποία είχαν συνδέσει με ένα από τα δυο πρόσωπα.

Όταν ξύπνησαν οι εθελοντές, οι γιατροί τους έδειξαν πάλι τις εικόνες και των δυο προσώπων, αυτή τη φορά ωστόσο χωρίς να συνοδεύονται από ηλεκτροσόκ ή μυρωδιές.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εθελοντές αισθάνονταν λιγότερο φόβο όταν έβλεπαν την εικόνα του προσώπου που συνδεόταν με τη μυρωδιά που είχαν μυρίσει την ώρα που κοιμόντουσαν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις των εθελοντών μετρώντας την ποσότητα ιδρώτα στο δέρμα τους και υποβάλλοντάς τους σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών που συνδέονται με τις αναμνήσεις, όπως για παράδειγμα ο ιππόκαμπος, αλλά και αλλαγές στη δραστηριότητα των δομών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, όπως η αμυγδαλή.

Οι εθελοντές βρίσκονταν σε ύπνο βραδέων κυμάτων μεταξύ πέντε και 40 λεπτών και ο φόβος μειωνόταν όσο περισσότερο κοιμόταν ο εθελοντής.

«Μεμονωμένες αναμνήσεις που συνδέονται με περιστατικά που προκαλούν φόβο μπορούν να στοχοποιηθούν και να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Hauner.

«Απ΄ όσο γνωρίζω αυτή είναι η πρώτη έρευνα κατά την οποία συγκεκριμένες αναμνήσεις που συνδέονται με αισθήματα ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου», προσέθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.

econews

Σχόλια