«Παγκόσμια επιδημία» το Αλτσχάιμερ – Τριπλασιάζονται οι εξαρτημένοι ηλικιωμένοι

0
29

Σε ασθένεια του αιώνα εξελίσσεται το Αλτσχάιμερ όπως δείχνουν τα στοιχεία της «Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ 2013» για το μέλλον των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των εξαρτημένων ηλικιωμένων ανθρώπων με ανάγκη ιατρικής φροντίδας θα τριπλασιαστεί έως το 2050, στα 277 εκατομμύρια από 101 εκατομμύρια σήμερα.

Το ήμισυ των περιπτώσεων εξάρτησης αποδίδεται στη νόσο Αλτσχάιμερ από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχει το 80% των τροφίμων στα γηροκομεία.

Το Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται πλέον ως “παγκόσμια επιδημία” που θα πλήξει τα προσεχή χρόνια του αναδυόμενους γίγαντες που υιοθετούν τα δυτικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης: Κίνα και Ινδία.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή και πιο σοβαρή αιτία άνοιας, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές στην ψυχική διάθεση, προβλήματα επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης.

Τουλάχιστον πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 60 ετών (ποσοστό 13%) χρειάζεται μακροπρόθεσμη φροντίδα και υποστήριξη από άλλους για τις καθημερινές ανάγκες του (πλύσιμο, φαγητό, ντύσιμο κ.α.), σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου για λογαριασμό της οργάνωσης ‘Διεθνής της Νόσου Αλτσχάιμερ”,σύμφωνα με το BBC, προειδοποιεί ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε «παγκόσμια επιδημία», ιδίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πληγούν πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού στη Δύση σε συνδυασμό με την έκρηξη της νόσου στην Ανατολή και το ήδη υψηλό κόστος για τη θεραπεία και τη φροντίδα των ανθρώπων με άνοια που ξεπερνά τα  600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ καθιστούν το Αλτσχάιμερ “παγκόσμια απειλή”.

Η έκθεση, που συνέταξαν επιστήμονες  του King’s College του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής για λογαριασμό της οργάνωσης “Διεθνής της Νόσου Αλτσχάιμερ”. καλεί τις κυβερνήσεις να βάλουν τη νόσο ψηλά στην ατζέντα τους αυξάνοντας σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για έρευνα, θεραπεία και υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι το Αλτσχάιμερ συνιστά μέγα κοινωνικό και ψυχικό πρόβλημα και για τις οικογένειες των πασχόντων.

—Τι προκαλεί και πού οφείλεται

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης «ταυ» που οδηγεί σε δυσλειτουργία και εν συνεχεία σε θάνατο των νευρικών κυττάρων και εκφράζεται με μια σειρά συμπτωμάτων: διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές), διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου, διαταραχές τως οπτικοχωρικών δυνατοτήτων, π.χ. απώλεια προσανατολισμού, δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση, διαταραχές της κρίσης, π.χ. αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους».

Όπως δηλώνει στην “Ελευθεροτυπία” η κ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, “στην Ευρώπη οι ανοϊκοί ασθενείς είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 37 εκατ.και αναμένεται να φτάσουν τα 115 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία”.

“Στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια -με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ-, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο” προσθέτει.

econews

Σχόλια