Παίρνουν μπροστά τα αιολικά – 78MW σε Άνδρο και Εύβοια

0
13

Σχετική κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρά την κατακόρυφη πτώση των αιτήσεων για νέα έργα στις ΑΠΕ.

Κατά τους τρεις πρώτους κύκλους αξιολογήσεων για έργα ΑΠΕ από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο έχουν κατατεθεί σχεδόν 15 αιτήσεις έναντι 100 αιτήσεων το 2012 και άνω των 500 το 2011.

Αναλυτικότερα, για τον κύκλο Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν στη ΡΑΕ αιτήσεις για μόλις πέντε με έξι έργα ΑΠΕ, όταν για τους κύκλου Μαρτίου και Ιουνίου είχαν υποβληθεί συνολικά οκτώ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία η αδειοδοτική διαδικασία έχει παγώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, τα επίγεια έργα θεωρείται ότι έχουν πληγεί από την πιστωτική στενότητα του τραπεζικού συστήματος. Όσο για τα υπεράκτια, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα.

—Μικρή κινητικότητα

Σε αυτό το περιβάλλον, η ιταλική εταιρεία ενέργειας Edison, συνέταιρος των ΕΛΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγική ELPEDISON, της ΔΕΠΑ στον ITGI και με σημαντική εν γένει παρουσία στα ελληνική ενεργειακά πράγματα, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον κλάδο των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Edison έχει υποβάλλει αίτηση για να λάβει άδεια παραγωγής για δύο μεγάλα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 78 Μεγαβάτ: το πρώτο ισχύος 38 Μεγαβάτ στην Άνδρο με διασύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ και το δεύτερο ισχύος 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όπως προέκυψε από το διήμερο roadshow (5 και 6 Σεπτεμβρίου) που πραγματοποίησαν στο Λονδίνο το Χρηματιστήριο Αθηνών και εισηγμένες εταιρείες, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται  μια επαναδραστηριοποίηση ξένων αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Αυτή αποδίδεται στην ολοκλήρωση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο από το ΥΠΕΚΑ, τη δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και την απομάκρυνση του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

—Ευρωπαϊκές πιέσεις

Κινητικότητα για την αιολική ενέργεια παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στη Μαδρίτη της Ισπανίας οι διευθύνοντες σύμβουλοι 13 Ενώσεων Αιολικής Ενέργειας από όλη την Ευρώπη – μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) –  με στόχο να απευθύνουν κοινή έκκληση για μία δεσμευτική πολιτική για τις ΑΠΕ έως το 2030.

Εξηνταμία εταιρείες και φορείς μεταξύ των οποίων μεγάλες εταιρείες αιολικής ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) συνυπέγραψαν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου επιστολή προς την Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής, Connie Hedegaard, τον Επίτροπο Ενέργειας Guenther Oettinger και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz ζητώντας “τον καθορισμό ενός δεσμευτικού πλαισίου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030.

Η ομάδα των 61 προειδοποίησε ότι χωρίς ένα δεσμευτικό στόχο, οι μελλοντικές επενδύσεις βρίσκονται σε κίνδυνο.

econews

Σχόλια