ΔΕΠΑ: συμφωνία με Socar για την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

0
6

Συμφωνία για την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2019 υπέγραψε την Πέμπτη η ΔΕΠΑ με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ.

Η συμφωνία έχει 25ετή διάρκεια και οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με αγωγούς μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας  και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.

Οι υπόλοιπες εταιρείες με τις οποίες υπέγραψε συμβάσεις η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ είναι η Shell, η βουλγαρική Bulgargas, η ισπανική Gasnatural Fenosa, η γερμανική Ε-on, η γαλλική GDF Suez, η Hera Trading, η ελβετική Axpo και η ιταλική Enel.

Σε δηλώσεις του ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε «η συμφωνία αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας και τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ” ωφελεία της ελληνικής οικονομίας».

«Οριστικοποιείται η πρόσβαση σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τα άμεσα οφέλη που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού ΤΑΡ, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τόνισε «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Σχόλια