Ιός Δυτικού Νείλου: άλλοι δυο νεκροί την τελευταία εβδομάδα

0
2

Δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 13 νέα περιστατικά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων, οι νέες περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι οι Δήμοι Λυκόβρυσης-Πεύκης, Νάουσας και Βισαλτίας Σερρών.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα έπειτα από μόλυνση με τον ιό.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Συνήθως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Επίσης, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες στις περιοχές, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων καικαθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων.

Σχόλια