Ερευνητές ανακάλυψαν τις δέκα βασικές μυρωδιές που οσφραίνονται οι άνθρωποι

0
7

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Jason Castro από το κολλέγιο του Μπέιτς, τον Δρ. Chakra Chennubhotla από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και τον Δρ. Arvind Ramanathan από το Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ κατάφεραν να κατηγοριοποιήσουν τους δέκα βασικούς τύπους οσμών που όλοι αντιλαμβανόμαστε, χρησιμοποιώντας προηγμένες στατιστικές τεχνικές.

Μελετώντας συγκεκριμένα δεδομένα και ειδικότερα τον άτλαντα οσμών «Atlas of Odor Character Profiles» που δημοσίευσε το 1985 ο χημικός Andrew Dravniek, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μαθηματική μέθοδο για να απλοποιήσουν τις οσφρητικές πληροφορίες σε συνεκτικές κατηγορίες, μια διαδικασία παρόμοια με τη συμπίεση ψηφιακών αρχείων.

Έτσι κατάφεραν να χωρίσουν τις χιλιάδες μυρωδιές που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι σε δέκα βασικές κατηγορίες οσμών: άρωμα, ξύλο, φρούτα, χημικά, δυόσμος/ μέντα, γλυκά, ποπ-κορν, λεμόνι, πικάντικο και σάπιο.

Στην επόμενη φάση της έρευνάς τους οι επιστήμονες θα προσεγγίσουν το πρόβλημα από την αντίθετη κατεύθυνση, εφαρμόζοντας τα ευρήματά τους σε μια τράπεζα χημικών δομών ώστε να προβλέψουν τι μυρωδιά θα έχει μια συγκεκριμένη χημική ουσία.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Castro, η νέα έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο κόσμος των οσμών είναι αυστηρά δομημένος και οργανώνεται σε ελάχιστες βασικές κατηγορίες.
econews

Σχόλια