Φουκουσίμα: εντολή για παροπλισμό δυο αντιδραστήρων έδωσε ο πρωθυπουργός

0
4

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe έδωσε εντολή να παροπλιστούν οι δυο αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα που επιβίωσαν από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι σήμερα, ο κ. Abe δήλωσε ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020, όπως είχε διαβεβαιώσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επιπλέον, ζήτησε από την TEPCO, την εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαρροής ραδιενεργών υδάτων.

«Για να συγκεντρωθούν σε αυτό το θέμα, τους έδωσα εντολή να παροπλίσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες Νο 5 και Νο 6», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στις 11 Μαρτίου του 2011 φονικό τσουνάμι σάρωσε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκαλώντας ραδιενεργή μόλυνση του αέρα, της θάλασσας και των τροφίμων και αναγκάζοντας 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, 240 χλμ βόρεια του Τόκιο, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη δέσμευσή του ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις εργασίες απορρύπανσης, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα οι τέσσερις καταστράφηκαν μετά το χτύπημα του τσουνάμι, ενώ οι δυο επέζησαν και μετά τη διαταγή του Ιάπωνα πρωθυπουργού αναμένεται να παροπλιστούν.
econews

Σχόλια