Εβδομάδα Κινητικότητας: καθαρότερος αέρας με εναλλακτικές αστικές μεταφορές

0
42

Πάνω από 2000 ευρωπαϊκές κωμοπόλεις και πόλεις συμμετέχουν στη 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Φέτος, οι εκδηλώσεις με σύνθημα «Καθαρός αέρας – Είναι και δική σας υπόθεση!» θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους μεταβάλλοντας τις καθημερινές τους συνήθειες μετακίνησης.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε: «Φέτος εστιάζουμε στις επιπτώσεις που έχουν στον αέρα και στην υγεία μας οι καθημερινές μας επιλογές. Οι πόλεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δυνατοτήτων μεταφοράς και μετακίνησης. Με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προσφορά οικολογικότερων επιλογών, οι πόλεις μπορούν να γίνουν ελκυστικότερες για τους κατοίκους τους. Όταν μιλάμε για καθαρό αέρα, είναι υπόθεση όλων μας!»

Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας εορτάζεται σε μια στιγμή που η ΕΕ επανεξετάζει την πολιτική της για την ποιότητα του αέρα ώστε να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη στρατηγική αργότερα μέσα στη χρονιά. Η χαμηλή ποιότητα του αέρα εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την υγεία των Ευρωπαίων, προκαλώντας αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, πρόωρους θανάτους και μείωση του προσδόκιμου ζωής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης το περιβάλλον καθώς ευθύνεται για την οξίνιση, την απώλεια βιοποικιλότητας, την καταστροφή του όζοντος και την κλιματική αλλαγή.

Οι αστικές μεταφορές ευθύνονται όλο και περισσότερο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά όσον αφορά τα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Οι τοπικές αρχές συχνά είναι αρμόδιες για την εκπόνηση στρατηγικών για τις αστικές μεταφορές, που θα συνδυάζουν την κάλυψη της ζήτησης για κινητικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη μετατροπή της πόλης σε έναν καλύτερο τόπο διαβίωσης.

Με το σύνθημα «Καθαρός αέρας – Είναι και δική σας υπόθεση!», η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υπογραμμίζει ότι έχουμε όλοι κάποιο ρόλο να παίξουμε και ότι ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η προσφορά περισσότερων επιλογών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μετακίνηση με ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο, ή απλώς το περπάτημα, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της εκστρατείας, η οποία διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, είναι να ενθαρρυνθούν, αφενός, οι τοπικές αρχές να εισάγουν και να προωθούν μέτρα βιώσιμης μετακίνησης, και, αφετέρου, οι πολίτες να δοκιμάζουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, αντί για το αυτοκίνητό τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε το 1998 με τη γαλλική πρωτοβουλία για μια ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου». H πρωτοβουλία αυτή επαναλαμβάνεται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, προτρέποντας τις πόλεις να κλείνουν για μια ημέρα τους δρόμους τους στα μηχανοκίνητα οχήματα. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δουν μια διαφορετική όψη της πόλης τους, παρακινούνται να χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και ευαισθητοποιούνται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών τους. Η επιτυχία της αρχικής γαλλικής πρωτοβουλίας οδήγησε στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το 2002.

Από τότε, ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2012, δήλωσαν συμμετοχή στην πρωτοβουλία 2.158 πόλεις με συνολικό πληθυσμό 147,6 εκατομμύρια κατοίκους. Συνολικά έχουν εφαρμοστεί 7.717 μόνιμα μέτρα, που αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλασία και περπάτημα, την ελάφρυνση της κυκλοφορίας, τη βελτίωσης της πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση για τις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.

Σχόλια