Κοντά σε συμφωνία με τη Gazprom για την έκπτωση στο φυσικό αέριο

0
6

Νωρίτερα από τον Δεκέμβριο εκτιμούν κύκλοι της ΔΕΠΑ ότι θα κλείσει η συμφωνία με τη Gazprom για τις νέες μειωμένες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς, όπως λένε, οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν καλά κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα.

«Σύντομα, πιθανώς και μέσα στον Οκτώβριο, η συμφωνία θα κλείσει, είμαστε σε καλό δρόμο, δεν φαίνεται να τα σπάμε», δήλωσε χθες παράγοντας που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, αναφέροντας πως η λύση της προσφυγής στη διαιτησία απομακρύνεται.

Σύμφωνα με tanea.gr, στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Η ελληνική πλευρά ζητά να μειωθεί η τιμή προμήθειας του αερίου στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή τουλάχιστον κατά 20% μέχρι και τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης του 2016.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται προς 480 δολάρια/ 1.000 κυβικά, όταν ο μέσος όρος τιμών στη Δυτική Ευρώπη είναι 390 δολ/ 1.000 κυβικά.

Αν η ρωσική πλευρά δεν κάνει έως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματά της ελληνικής, η ΔΕΠΑ έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, όπως είχε κάνει η γερμανική RWE που κέρδισε την προσφυγή και αποζημιώθηκε.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η μέθοδος τιμολόγησης των Ρώσων, που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το τρίτο αίτημα είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση.

Πρόκειται για το «πρόστιμο» που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες που δεν παραλαμβάνει.

Σχόλια