Ηλεκτρική ενέργεια: μείωση της ζήτησης τον Αύγουστο με "βουτιά" λιγνίτη και "άλμα" ΑΠΕ

0
1

Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και της παραγωγής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες, με νέα αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, με την εικόνα να διαμορφώνεται αντίστοιχα με τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), τον Αύγουστο σημειώθηκε μείωση 9% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012.

Η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 3,4%. Σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ από την άλλη πλευρά η κατανάλωση ρεύματος υψηλής τάσης από μεγάλες βιομηχανίες αυξήθηκε κατά 7%.

Σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος) η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο 2012, και η ζήτηση στο σύστημα υποχώρησε κατά 9%. Οι καταναλωτές δικτύου (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) περιόρισαν την κατανάλωσή τους κατά 6,1%, ενώ οι πελάτες υψηλής τάσης παρουσίασαν ελαφρά άνοδο, της τάξης του 1,8%.

—Νέα πτώση των λιγνιτικών, «πετάνε» οι ΑΠΕ

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο του 2013 μειώθηκε κατά 1% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους κατά 20%,  οι μονάδες φυσικού αερίου την αύξησαν κατά 10%. Συνολικά, οι μονάδες ορυκτών καυσίμων μείωσαν την παραγωγή τους κατά κατά 11%.

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ιδίως φωτοβολταϊκά και αιολικά εκτοξεύτηκε κατά 84% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο. Όσον αφορά στα  υδροηλεκτρικά η παραγωγή μειώθηκε κατά 10%.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η παραγωγή ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 5%, έναντι του αντίστοιχου οκταμήνου του προηγούμενου χρόνου. Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν περιορίσει την παραγωγή τους κατά  19% και αυτές του φυσικού αερίου κατά 17%.

Αντίθετα, η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ έχει αυξηθεί κατά 50%, με τα υδροηλεκτρικά να διακρίνονται με άνοδο 71%.

Σχόλια