Κρίσιμη συνάντηση ΔΕΠΑ – Gazprom για έκπτωση στο φυσικό αέριο

0
6

Συνάντηση μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με tanea.gr, η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθούν οι τιμές προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δ. Ευρώπης, δηλαδή κατά περίπου 20%.

Αν τα αιτήματα δεν γίνουν αποδεκτά ως το τέλος του χρόνου, τότε η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία.

Τα βασικά αιτήματα που η ΔΕΠΑ θέτει ως αδιαπραγμάτευτα, βάσει της  υφιστάμενης σύμβασης:

Έκπτωση 20%

Πρώτον, να μειωθεί η τιμή στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το «πάτημα» της ΔΕΠΑ είναι τόσο η υφιστάμενη σύμβαση, που προβλέπει ότι θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης, όσο και διασταυρωμένα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, η Gazprom πουλάει κατά μέσον όσο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ/ 1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ/ 1.000 κυβικά στην Ελλάδα.

Νέα μέθοδος τιμολόγησης

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αλλάξει η μέθοδος τιμολόγησης των Ρώσων, που συνεχίζει να στηρίζεται στην τιμή του πετρελαίου, έτσι ώστε σε ποσοστό 30-40% να στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κόμβους αερίου.

Το τρίτο αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να αναθεωρηθεί η τιμή για τις ποσότητες take or pay, που προβλέπει η υφιστάμενη σύμβαση. Πρόκειται για το «πέναλτι» που θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΠΑ για ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες, τις οποίες δεν παραλαμβάνει.

Σχόλια