Υβριδικό Φωτοβολταϊκό σύστημα παρέχει πόσιμο νερό από τα όμβρια ύδατα – PhotoFlow

0
21

Μια πρωτοποριακή λύση σε δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και όχι μόνο (βλέπε τα νησιά των Κυκλάδων) προτείνει η εταιρεία σχεδιαστών NOS: ένα υβριδικό σύστημα που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά και συλλέγει τα όμβρια ύδατα για την παροχή πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με την NOS “οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται κοντά στη γραμμή του Ισημερινού όπου η ηλιακή ακτινοβολία και οι βροχές αφθονούν. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωρών δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό”.

Το σύστημα PhotoFlow έχει σχεδιαστεί με βάση υφιστάμενες δεξαμενές νερού οροφής. Με αυτό ως σημείο εκκίνησης κατασκευάστηκε ένα σύστημα συλλογής και των δύο πολύτιμων πόρων, νερού και ενέργειας.

Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από οκτώ πανομοιότυπα, τριγωνικά φωτοβολταϊκά πάνελ, εγκατεστημένα πάνω σε μια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 400 λίτρων από πολυαιθυλένιο. Τα πάνελ σχηματίζουν ένα οκτάγωνο με κλίση τρεις μοίρες που επιτρέπει τη ροή του νερού προς ένα κεντρικό φίλτρο και από εκεί στη δεξαμενή.

Προκειμένου το νερό να είναι πόσιμο, το εσωτερικό στρώμα της δεξαμενής είναι καλυμμένο με μια επικάλυψη που ελέγχει τα επίπεδα βακτηρίων και μηκύτων.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 340 Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, είναι καλυμμένα με μία αντιανακλαστική κολλητική ουσία που περιορίζει τις απώλειες φωτεινής ακτινοβολίας, αλλά και με μια επίστρωση που απομακρύνει στη σκόνη ώστε να διατηρούνται καθαρά και να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Προς το παρόν, η NOS αναζητά χρηματοδότηση για να παράξει το PhotoFlow και να το διαθέσει σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

econews

Σχόλια