Με απλή εξέταση αίματος η διάγνωση του Αλτσχάιμερ

0
471

Για τα προοδευτικά βήματα που συντελούνται σε ό,τι αφορά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μίλησε η καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κ. Τσολάκη ανέφερε ότι ερευνητική ομάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων κατάφερε με μία ειδική εξέταση αίματος να διαγνώσει άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου η ακρίβεια της διάγνωσης ήταν 75%.
Προς το παρόν, η εξέταση αίματος γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο αν μελλοντικά εφαρμοστεί αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος της διάγνωσης.

Μία άλλη διαγνωστική μέθοδος που ανακοινώθηκε πρόσφατα γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση μιας ουσίας, η οποία απεικονίζει τις νευροαγγειακές εκφυλίσεις, που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ζώντα εγκέφαλο. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται σε εξέταση με PET Scan και είναι πολύ ακριβή.

Και οι δύο μέθοδοι στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτχάιμερ ώστε να εμποδιστεί η εξέλιξή της.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 και από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας μας στις περιοχές:

Αμπελόκηποι:Πανόρμου & Βαθέως 25
Παγκράτι:Μ. Μουσούρου 89 & Στίλπωνος 33
Μαρούσι:Ζήνωνος Ελεάτου 8
Ηλιούπολη:Αγ. Κωνσταντίνου 7
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 9011 40 41 51
(Από σταθερό 1,48€/1’ από κινητό 1,57€/1’)

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου  και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.

Επιπλέον, η Alzheimer Hellas, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια». Οι σκακιστικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ (Πεύκα – Ρετζίκι), είναι ανοιχτοί για το κοινό και μπορούν να συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (και μαθητές).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 23 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη Περίπατος Μνήμης με σύνθημα «Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους και θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία.

Σχόλια