Πώς ακούγεται το διαστρικό κενό; – Οι ήχοι που έστειλε το Voyager 1 (video)

0
56

Τον «αρχαίο», απόκοσμο ήχο του διαστρικού κενού έξω από το ηλιακό μας σύστημα απέστειλε το μη επανδρωμένο σκάφος Voyager 1 της NASA το οποίο θεωρείται ότι πέρασε το όριο της Ηλιόπαυσης.

Ο απόκοσμος ήχος που ακούγεται στο video προέρχεται από δονήσεις του πυκνού πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα και είναι το στοιχείο που έπεισε τους επιστήμονες ότι το Voyager βρίσκεται εκτός ηλιακού συστήματος.

Το πλάσμα εντός της ηλιόσφαιρας είναι αραιότερο.

Κατόπιν μιας ηλιακής καταιγίδας που ξέσπασε το Μάρτιο του 2012 και έφτασε στο Voyager 1 περίπου 13 μήνες αργότερα, το πλάσμα γύρω από το διαστημικό σκάφος άρχισε να δονείται. Η ανάλυση των δονήσεων έδειξε ότι το πλάσμα αυτό ήταν 40 φορές πυκνότερο σε σύγκριση με τα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρας.

«Όταν ακούσετε αυτή την ηχογράφηση, έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε τους ήχους του διαστρικού χώρου» σχολίασε ενθουσιασμένος ο Ντον Γκάρνετ της NASA, υπεύθυνος του οργάνου που καταγράφει τα κύματα πλάσματος.

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977, περίπου δύο εβδομάδες μετά το δίδυμό του Voyager 2. Τα δύο σκάφη έκαναν μια περιοδεία στο Ηλιακό Σύστημα και επισκέφθηκαν τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

H NASA συνεχίζει να επικοινωνεί με τα δύο σκάφη παρά τις τεράστιες αποστάσεις τους. Τα σήματα από τη Γη χρειάζονται 17 ώρες για να ταξιδέψουν με την ταχύτητα του φωτός μέχρι το Voyager 1, σε απόσταση 12 δισ. χιλιομέτρων.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν γνωρίζουν πότε το Voyager 2 θα εξέλθει κι αυτό του Ηλιακού Συστήματος.

econews

Σχόλια