Κύπρος: οι πρώτες εικόνες από το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 (video)

0
17

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες και video από το άναμμα της φλόγας και την έναρξη της παραγωγικής δοκιμής στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το Κυπριακό φυσικό αέριο βγήκε την Τετάρτη στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα. Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει περίπου πέντε ημέρες και στη συνέχεια η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Σε άρθρο του στο Oxford Energy Forum, μια τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για τις ενεργειακές σπουδές, ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι τα πιθανά κοιτάσματα των έξι αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκτιμώνται σε 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (38,9 τρις κυβικά πόδια).

Μιλώντας για τις προοπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου παγκοσμίως ο κ. Έλληνας προέβλεψε ότι η ζήτηση θα εκτοξευθεί συγκριτικά με τα υπόλοιπα καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει σχεδόν το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επισήμανε ότι από το 2025 η ΕΕ θα χρειαστεί αύξηση περίπου 100 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) στις εισαγωγές φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με το 2010, λόγω της μείωσης της εγχώριας παραγωγής.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης, κυρίως από τη Ρωσία, ο κ. Έλληνας υποστήριξε πως για την Ευρώπη, το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει στρατηγική αξία, ως εναλλακτική λύση στις εισαγωγές.

Μάλιστα όπως τόνισε, «μέχρι το 2025» η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (35 bcm) ετησίως, με προοπτικής περαιτέρω αύξησης.

Σχόλια