Οικολογική καταστροφή στη Χαβάη: μαζικός θάνατος ψαριών από μελάσα – Φόβοι για επιθέσεις καρχαριών

0
32

Οι υπηρεσίες Υγείας της Χαβάης προειδοποιούν τους κολυμβητές και τους σέρφερς να μην βουτήξουν στα νερά κοντά στο λιμάνι της Χονολουλού καθώς ο μαζικός θάνατος εκατοντάδων ψαριών μετά τη διαρροή 1.400 τόνων μελάσας θα μπορούσε να προσελκύσει καρχαρίες.

Τόσα πολλά ψάρια πέθαναν μέχρι την Παρασκευή που το υπουργείο Υγείας της Χαβάης τριπλασίασε τις ομάδες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού και απορρύπανσης.

Ήδη τα τρία σκάφη έχουν απομακρύνει εκατοντάδες ψάρια από τα νερά και αναμένεται να απομακρύνουν χιλιάδες περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Εκτιμάται ότι οι 1.400 τόνοι μελάσας διέρρευσαν τη Δευτέρα την ώρα που διοχετεύονταν μέσω αγωγού σε φορτηγό πλοίο με προορισμό τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Οι Αρχές έχουν τοποθετήσει πινακίδες στις παραλίες προειδοποιώντας τους ανθρώπους να μείνουν έξω από το νερό και να μην καταναλώσουν νεκρά ψάρια από την περιοχή.

Η καφέ κηλίδα που σχηματίστηκε μετά τη διαρροή της μελάσας αναμένεται να παραμείνει και τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι να καθαριστεί με φυσικό τρόπο από τα κύματα.

Οι Αρχές τουρισμού της Χαβάης παρακολουθούν την κατάσταση και εκτιμούν ότι το περιστατικό δεν θα βλάψει τον τουρισμό, την κύρια πηγή εισοδήματος του νησιού.

Σημειώνεται ότι η μελάσα είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας ζαχαροκάλαμων. Κύριο μέλημα των Αρχών είναι να προστατεύσουν τους λουόμενους καθώς τα νεκρά ψάρια ενδέχεται να προσελκύσουν καρχαρίες.
econews

Σχόλια