Πάνω από 3.000 χημικές ουσίες εντόπισαν στα ούρα οι επιστήμονες

0
30

Πάνω από 3.000 χημικές ουσίες εντόπισαν στα ανθρώπινα ούρα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, με επικεφαλής τον Δρ. David Wishart.

Η μεταβολωμική είναι ένα σχετικά νέο πεδίο μελέτης για τον εντοπισμό χημικών ή μεταβολιτών που παράγονται από τα κύτταρα και τους οργανισμούς.

Τα ούρα θεωρούνται ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιοϋγρό που συχνά χρησιμοποιείται στις ιατρικές εξετάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει σε αυτά μόνο 50 με 100 χημικές ουσίες, ενώ οι περισσότερες εξετάσεις ούρων μετρούν ως δείκτες μόνο έξι με επτά από αυτές τις ουσίες.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που διήρκεσε επτά χρόνια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές ανάλυσης για να αναγνωρίσουν και να ποσοτικοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ουσίες σε δείγματα ανθρώπινων ούρων. Παράλληλα συνέλλεξαν δεδομένα από αρχεία εκατοντάδων ετών για τα ούρα.

Έτσι κατάφεραν να συντάξουν μια βάση δεδομένων με την ονομασία, την περιγραφή, τη δομή και τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που ανίχνευσαν, καθώς επίσης και αν αυτές συνδέονται με ασθένειες.

Η βάση δεδομένων ονομάστηκε Urine Metabolome Database (Βάση Δεδομένων του Μεταβολώματος των Ούρων), είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο και περιλαμβάνει 3.079 μεταβολίτες.

Η χημική σύσταση των ούρων ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους φυσικούς, τους διατροφολόγους και τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες επειδή αποκαλύπτει ουσιαστικά στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή, καθώς επίσης και για το αν το αν το άτομο έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή έχει εκτεθεί σε περιβαλλοντική ρύπανση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων και περισσότερο αποτελεσματικών εξετάσεων ούρων.
econews

Σχόλια