Καλύτεροι μπαμπάδες οι άνδρες με μικρούς όρχεις – Έρευνα

0
3

Οι άνδρες με μικρότερους όρχεις είναι πιθανότερο να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Jennifer Mascaro, στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνδρες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανατροφή των παιδιών τους συγκριτικά με άλλους.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες επιστράτευσαν 70 άνδρες με νεογέννητα ηλικίας ενός με δυο ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην ανατροφή των παιδιών. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν και από τις βιολογικές μητέρες.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα τεστοστερόνης των συμμετεχόντων, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, τόσο ενεργότερος είναι ο ρόλος του πατέρα.

Επιπλέον, οι 70 άνδρες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου καθώς παρατηρούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους ώστε οι επιστήμονες να καταγράψουν την ενεργοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου (ventral tegmental area), που συνδέεται με την πατρική φροντίδα

Όπως προέκυψε, η ενεργοποίηση στην συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ήταν πολύ μεγαλύτερη, ως και τριπλάσια, στους άνδρες με μικρούς όρχεις.

Εκτός αυτού, οι ίδιοι άνδρες είχαν συγκεντρώσει υψηλότερους βαθμούς στα ερωτηματολόγια σχετικά με την πατρική φροντίδα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος των όρχεων επηρεάζει τη συμπεριφορά, πιθανότατα μέσω της ορμόνης τεστοστερόνης, ωστόσο δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η γέννηση του παιδιού για τον πατέρα.

«Ξέρουμε για παράδειγμα ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται στους άνδρες που αφοσιώνονται στα παιδιά τους», δήλωσε ο Δρ. James Rilling, που συμμετείχε στη μελέτη.

Για την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το μέγεθος των όρχεων και τη συμπεριφορά των ανδρών πριν και αφού αποκτήσουν παιδί.

econews

Σχόλια