Κύπρος: άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 – Στην επιφάνεια το φυσικό αέριο

0
7

Άναψε λίγο πριν από το μεσημέρι η φλόγα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com , το Κυπριακό φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης για να γίνουν οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

Η παραγωγική δοκιμή θα διαρκέσει περίπου πέντε ημέρες και στη συνέχεια η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας, εξήγησε ότι το άναμμα της φλόγας γίνεται αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας, καθώς δεν είναι ασφαλές να απελευθερωθεί το αέριο στην ατμόσφαιρα γύρω από την πλατφόρμα.

Επιπλέον σχετικά με τα όσα ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ ανέφερε ότι οι λόγοι για μια δεύτερη γεώτρηση είναι τεχνικοί, καθώς  το κοίτασμα έχει πολύ μεγάλη έκταση εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων και χωρίζεται από ρήγματα, ενώ διευκρίνισε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν τελικά θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Τέλος ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη του 2011 έδινε πιθανότητα 25% η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf, 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.

Σχόλια