Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης προκαταβολικά με κουπόνι

0
6

Προκαταβολικά θα λάβουν το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης οι δικαιούχοι, ενώ θα διευρυνθούν τα κριτήρια λήψης του ώστε να επωφεληθούν το δυνατόν περισσότεροι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο είναι η αποστολή ενός κουπονιού στους δικαιούχους προκαταβολικά, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρωθεί κατά την περίοδο διανομής του προϊόντος, από 15 Οκτωβρίου 2013 έως 15 Απριλίου 2014.

Πώς θα εντοπιστούν οι δικαιούχοι; Με εργαλεία το έντυπο Ε9 που έχει επικαιροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη βάση δεδομένων για τις κατοικίες της ΔΕΗ και τα στοιχεία των εκκαθαριστικών της εφορίας.

Όσον αφορά στη διεύρυνση των κριτηρίων αυτή θα αφορά τόσο στα εισοδήματα όσο και στα επιδοτούμενα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά γεωγραφική ζώνη.

—Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 5.000 ή 10.000 ευρώ ώστε όλες οι οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν.

Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης σήμερα ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους. Και εδώ μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου.

Τέλος αναμένεται αύξηση στην ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 120 τετραγωνικά.

Σήμερα ισχύουν τα εξής: Οσοι βρίσκονται στη Α” ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Για όσους βρίσκονται στη Β” ζώνη (Θεσσαλονίκη κτλ.) το επίδομα αφορά 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 1.800 λίτρα, ενώ για όσους βρίσκονται στη Γ” Ζώνη (Αττική κτλ.) το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και τέλος στη Δ” Ζώνη (νησιά) το επίδομα είναι 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να διπλασιαστούν τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο ειδικά αν το ακίνητο είναι επιφανείας ως 60-80 τετραγωνικών μέτρων.

econews

Σχόλια