Εμφύτευμα σαν νύχι γίνεται εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος

0
5

Ένα εμβόλιο σε εμφυτεύσιμη μορφή για τον καρκίνο του δέρματος αναπτύσσουν ερευνητές του Ινστιτούτου «Wyss» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Dana-Farber», με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μούνι, στις ΗΠΑ.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι το εμβόλιο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση όχι μόνο του μελανώματος, του πλέον γνωστού τύπου καρκίνου του δέρματος, αλλά να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία και άλλων καρκίνων και φλεγμονωδών νόσων.

Το νέο εμβόλιο είναι ουσιαστικά ένας εμφυτεύσιμος δίσκος από πολυμερές υλικό, στο μέγεθος νυχιού, ο οποίος τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς με αποστολή να προγραμματίσει εκ νέου τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αντιμετωπίσουν τα καρκινικά.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές καρκινικές θεραπείες που προβλέπουν την εξαγωγή των ανοσοποιητικών κυττάρων, τον προγραμματισμό τους in vitro και την εκ νέου εισαγωγή στον οργανισμό, το εμβόλιο-εμφύτευμα για τον καρκίνο του δέρματος «κάνει τη δουλειά» επί τόπου.

Οι πρώτες ελπιδοφόρες κλινικές δοκιμές έγιναν σε πειραματόζωα, όπου στις μισές περιπτώσεις η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου πέτυχε την υποχώρηση του μελανώματος.

Όπως μεταδίδει το BBC, η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στους ανθρώπους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2015 με  κύριο στόχο την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου.

Εν συνέχεια θα διενεργηθούν περαιτέρω δοκιμές προτού το εμβόλιο κριθεί αξιόπιστο για να χρησιμοποιηθεί στην ευρεία κλινική πρακτική.

econews

Σχόλια