Η Ελλάδα 70η με «βουτιά» στον παγκόσμιο δείκτη ευτυχίας – Οι κορυφαίοι, τα «γουρούνια» και οι γείτονες

0
32

Τελικά ο ήλιος και η θάλασσα δεν αρκούν για να διατηρήσουν σταθερά τα “επίπεδα ευτυχίας” στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013» (World Happiness Report 2013), του οργανισμού βιώσιμης ανάπτυξης SDSN (Sustainable Development Solutions Network) που συντάχθηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ σε δύο εβδομάδες, η Ελλάδα κατά την περίοδο 2010 – 2012 κατέλαβε την 70η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ευτυχίας μεταξύ 156 χωρών (μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι το 2013 βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στον “πάτο”).

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα ευτυχίας παγκοσμίως σε σύγκριση με την περίοδο 2005-2007, πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση- μετά την Αίγυπτο, για ευνόητους λόγους.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα “γουρούνια” του νότου της Ευρωζώνης η Ισπανία σημείωσε την έκτη μεγαλύτερη πτώση, η Ιταλία την όγδοη και η Πορτογαλία τη 12η.

Συγκριτικά με τους γείτονές μας η Κύπρος και η Αλβανία είναι πιο “ευτυχισμένες” (34η και 62η αντίστοιχα), ενώ η Τουρκία είναι πιο “δυστυχισμένη” (77η).

Ως σημαντικότεροι παράγοντες για την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων ευτυχίας στον ευρωπαϊκό νότο εντοπίζονται η αντικειμενική οικονομική κρίση και η ψυχική πίεση από το φάσμα της ανεργίας και όχι απλώς η μείωση των εισοδημάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα ευτυχίας καθορίζει κυρίως η ψυχική και νοητική υγεία και εν συνεχεία η πραγματική (και όχι ονομαστική) οικονομική ευμάρεια, προσδόκιμο υγιούς ζωής, οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, η ελευθερία επιλογών, η έλλειψη διαφθοράς, η γενναιοδωρία, αλλά και η επαφή με το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον.

Η έκθεση αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ψυχολόγων, οικονομολόγων, στατιστικών αναλυτών και άλλων επιστημόνων και θέτει μια σύνθεση κριτηρίων για τον προσδιορισμό των επιπέδων δυστυχίας πέρα από το ΑΕΠ κατά κεφαλή.

Επικεφαλής γείναι τρεις κορυφαίοι επιστήμονες: ο καθηγητής λόρδος Ρίτσαρντ Λέϊαρντ (Σχολή Οικονομικών Λονδίνου), ο καθηγητής Τζέφρι Ζακς (πανεπιστήμιο Κολούμπια ΗΠΑ) και ο καθηγητής Τζον Χέλιγουελ (πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας Καναδά).

econews

Σχόλια