Συνάντηση εφ' όλης της ύλης μευταξύ CISD και ΥΠΕΚΑ

0
6

Με πρόσφατο έγγραφό του, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) ζήτησε από τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημερωτική σύσκεψη με αντικείμενο σημαντικά θέματα που έχει ήδη αναδείξει αλλά και άλλα κρίσιμα που αποτελούν αντικείμενο του ΥΠΕΚΑ.

Ο Υπουργός κος Γιάννης Μανιάτης ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα, επιβεβαιώνοντας την πολιτική του νοοτροπία για την σχέση Πολίτη – Κράτους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2013.

Το CISD (εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο Μαργαρίτα Καραβασίλη, τη Γραμματέα Μαρία Βιτωράκη και τον Επιτελικό Σύμβουλο Περικλή Σαχίνη), υπέβαλε στον κο Μανιάτη την ακόλουθη θεματολογία για την οποία ζήτησε την πολιτική τοποθέτηση του Υπουργείου:

1. Το μέλλον, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥΠΕΚΑ και η περιβαλλοντική αδειοδότηση

2. Η πρόοδος υλοποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης περιβαλλοντικών κρίσεων (π.χ. Ασωπός – Άτυπη Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων)

3. ΛΑΡΚΟ – Περιβαλλοντική συμμόρφωση και αποκατάσταση Περιβαλλοντικής ζημιάς

4. Προστατευόμενες περιοχές – Φορείς Διαχείρισης

5. Προστασία χελώνας καρέτα-καρέτα στον όρμο Κυπαρισσίας

6. ΒΙΠΕ στο Μαντούδι

7. Διαχείριση Αστικών Στερεών Απορριμμάτων – Ανακύκλωση

8. Ρεαλιστική προσέγγιση της Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής – ΑΠΕ

9. Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση της χειμερινής Αιθαλομίχλης

10. Ο Ορυκτός πλούτος της χώρας

11. Το Ρυθμιστικό της Αθήνας

12. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

13. Το Χωροταξικό Τουρισμού

14. Η Χωροταξική Μεταρρύθμιση

Ο Υπουργός εστίασε το ενδιαφέρον του στον κοινό προβληματισμό που αναπτύχθηκε για τα θέματα αυτά και τόνισε την ευαισθησία με την οποία οφείλεται να αντιμετωπισθούν, παράλληλα με την διαχείριση των λεπτών ισορροπιών που επιβάλλονται από την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία, ενώ παράλληλα ζήτησε την στήριξη του CISD στο δύσκολο έργο του.

Στη συνέχεια πρότεινε την ενδελεχή και αναλυτική συζήτηση των εξειδικευμένων θεμάτων σε ειδικές συσκέψεις καταρχήν μεταξύ του CISD και της νέας Γενικής Γραμματέας Περιβάλλοντος, κας Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας, κου Σωκράτη Αλεξιάδη, δίνοντας τις σχετικές οδηγίες, ενώ παρέπεμψε για τα θέματα Ενέργειας και Ορυκτού πλούτου στον Υφυπουργό κο Μάκη Παπαγεωργίου.

Το CISD:

*επεσήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η προσπάθεια για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης είναι το βασικό μέλημα του αρμόδιου Υπουργείου από τα οποία οφείλει να μην παρεκκλίνει,

*κατέκρινε σειρά μέτρων και πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν προ της τοποθέτησης του κου Μανιάτη στην κεφαλή του ΥΠΕΚΑ,

* υπογράμμισε την ανάγκη σοβαρών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο εντός του Υπουργείου, όσο και στα ζητήματα που διαχειρίζεται,

*δήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλει -κατά το δυνατό- στη διαμόρφωση αποφάσεων δημιουργικά, με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Επιπλέον, το CISD τόνισε ότι

· θα στηρίξει τις όποιες θετικές ενέργειες του ΥΠΕΚΑ, στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ

· θα κατακρίνει εσφαλμένες πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, αναλαμβάνοντας δυναμικές παραστάσεις και παρεμβάσεις προς όλα τα αρμόδια Εθνικά και Ευρωπαϊκά Όργανα.

Σχόλια