ΑΟΖ: Ελλάδα-Αίγυπτος "συμμαχία" και ο "πάγος" του Ομπάμα

0
14

Την άμεση επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και του Καΐρου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι.

Οι δύο χώρες εμφανίστηκαν αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανακήρυξη των ΑΟΖ τους ανεξάρτητα από τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας, όπως κατά τη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή όταν η Άγκυρα είχε εγείρει θέμα με το Καστελόριζο, κάτι που υπογράμμισαν και στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί.

Για το ενδεχόμενο νέων τουρκικών αντιδράσεων, αλλά κυρίως το πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ρωτήθηκαν (κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου) οι δύο υπουργοί και ήταν απολύτως κατηγορηματικοί. «Υπάρχει πλέον νέο πνεύμα συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Φάχμι και τόνισε με σαφήνεια ότι «δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες θα ενοχληθούν». Μάλιστα υπογράμμισε τη «στροφή» της Αιγύπτου στο θέμα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», αφού όπως εξήγησε «η πρωτοβουλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα».

Οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ θα ξεκινήσουν καταρχάς σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ θα συσταθεί και κοινή επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καταλήξουν γρήγορα στην τελική συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συνεργασία της Ε.Ε. τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τον Αραβικό Σύνδεσμο σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την εξωτερική πολιτικής και την ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να συμπεριληφθούν και ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια πολιτική και κατ” επέκταση και την ένταξη σε αυτή και της οριοθέτησης των ΑΟΖ.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Φάχμι μίλησαν για τριμερή συνεργασία, με τη συμμετοχή και της Λευκωσίας, καθώς ήδη έχει υπογραφεί ανάλογη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως ήταν ενταγμένη η επίσκεψη, στις αρχές της εβδομάδας, στο Κάιρο του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη.

Η αναμόχλευση του ζητήματος της ΑΟΖ με την Αίγυπτο σε αυτό το χρονικό σημείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες και αντίθετα με όσα διεμήνυε η κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έβαλε «πάγο» στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά –κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον- για ανακήρυξη ΑΟΖ τόσο προς την πλευρά της Τουρκίας όσο και προς αυτή της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αναθέρμανση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

econews

Σχόλια