Φωτοβολταϊκά: στο τραπέζι το ιταλικό μοντέλο "new deal" για τους Έλληνες παραγωγούς

0
6

Τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες που χαράσσουν στρατηγικές μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά παρακολουθεί το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να καταθέσει τη δική του τελική πρόταση για την εξυγίανση του κλάδου και τον εκμηδενισμό των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ιταλίας όπου η κυβέρνηση στοχεύει με σε μεγάλη περικοπή των επιδοτήσεων, καθώς εξαντλήθηκε το χρηματικό απόθεμα για αυτό το σκοπό.

Όπως είχαμε μεταδώσει στο econews.gr, ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, Φλάβιο Ζανόν, σχεδιάζει τη χρονική επέκταση των συμβολαίων πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο, τα οποία έχουν διάρκεια 18 έτη. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πόσο θα επεκταθούν τα συμβόλαια.

Οι αλλαγές αυτές αποτιμώνται σε 3 δισ. Ευρώ άμεσα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το νέο σχέδιο επιδότησης των ΑΠΕ “Conto Energia V” ισχύει από τις 7 Αυγούστου όταν τα φωτοβολταϊκά στην Ιταλία κάλυψαν το “ταβάνι” της επιδότησης των 6 δισ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει 500 εκατ. Ευρώ για τις ΑΠΕ ετησίως με το 40% να καταλήγει στα φωτοβολταϊκά.

 

Η πολιτική που ακολουθούν στην Ιταλία δεν μειώνει τη συνολική αποζημίωση προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά, όπως αυτή προβλέπεται από τις συμβάσεις, αλλά την καταβολή της σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί εάν η επιμήκυνση των συμβάσεων θα συνοδευτεί από τραπεζικές διευκολύνσεις, εάν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εάν θα υπάρξουν αντικίνητρα κλπ.

Όπως αναφέρει το capital, με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει, το ιταλικό μοντέλο δεν απέχει πολύ από τις προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται στο πλαίσιο του διαλόγου.

Οι όποιες αλλαγές προκριθούν πάντως, αναμένεται να περάσουν με νομοθετική ρύθμιση.

econews

Σχόλια