Επίδομα θέρμανσης με νέα, διευρυμένα κριτήρια

0
9

Την αλλαγή των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την περυσινή αποτυχία του μέτρου όταν από τα 260 εκατ. Ευρώ που είχαν προβλεφθεί απορροφήθηκαν μόλις 80 εκατ. Ευρώ.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η προπληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά και η απλοποίηση του συστήματος με λιγότερα κριτήρια για την απόδοση του βοηθήματος στους δικαιούχους.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια στόχος είναι η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερες οικογένειες. Αυτή τη στιγμή επίδομα θέρμανσης δικαιούνται άγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 25.000 Ευρώ και έγγαμοι χωρίς τέκνα με εισόδημα έως 35.000 Ευρώ. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 Ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα θέρμανσης θα καταθέτουν ηλεκτρονική αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στο Σκάι ότι «αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Αρα, δεν πρέπει τώρα να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική. Βελτιώνει την ευημερία του κόσμου. Από την άλλη μεριά, όμως, η κυβέρνηση χάνει έσοδα. Η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης είναι αίτημα πολλών ετών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Απ’ ό,τι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, υπάρχει καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, δηλαδή «ξεφούσκωσε» το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείτο σε μεγάλο βαθμό ως πετρέλαιο κίνησης και στον αγροτικό τομέα και στον αστικό και αλλού. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης».

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός ανέφερε ότι «σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση. Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως λίγο περιβαλλοντικώς επικίνδυνα. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων τόνισε: «Έχουμε προχωρήσει σε ρυθμίσεις και γι’ αυτό οι ΔΟΥ έχουν πάγιες εντολές, όταν ο φορολογούμενος αποδεικνύει την αδυναμία να πληρώσει, να προχωρούν σε ρυθμίσεις. Ακόμη και χθες ο ΓΓΔΕ έβγαλε εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ. Άρα, το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων, μπορούν να τις αφήσουν να καταστούν ληξιπρόθεσμες και εν συνεχεία να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να πληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις.

Σχόλια