Ασύμφορο το κορυφαίο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στον κόσμο; (video)

0
9

Η Κοπεγχάγη μπορεί να περηφανεύεται ότι θα φιλοξενήσει το πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στον κόσμο.

Πρόκειται για το σύστημα GoBike που μέσω της ολοκληρωμένης υπηρεσίας Cykel DK, μοναδική παγκοσμίως που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών,  επιτρέπει στους αναβάτες να προγραμματίζουν τις διαδρομές τους με το ποδήλατο και να τις συνδυάζουν για παράδειγμα με το μετρό.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον εξοπλισμό των ποδηλάτων με ταμπλέτες που θα τρέχουν λογισμικό Android και GPS.

Έτσι οι χρήστες έχουν ζωντανή πληροφόρηση για δρομολόγια, εισιτήρια, διαθεσιμότητα ποδηλάτων και ύπαρξη σταθμών ενοικίασης σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Η ιδέα πίσω από το GoBike είναι ότι οι σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων θα βρίσκονται κοντά σε περιοχές κατοικίας και θα συνδέουν τις γειτονιές με τα μέσα μεταφοράς.

Τα ποδήλατα έχουν σκελετό από αλουμίνιο, ενώ καλώδια και φωτιστικά σώματα είναι ενσωματωμένα στον σκελετό ώστε να προστατευτούν από βανδαλισμούς.

Η σέλα προσαρμόζεται μέσω ενός συστήματος πίεσης αερίων, ενώ όταν επιλεγεί το ύψος της προσαρμόζεται αυτόματα η θέση της μανσέτας ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη εργονομική θέση για τον αναβάτη.

Τα λάστιχα έχουν σύστημα προστασίας από “σκασίματα” με εγγύηση 15.000 χιλιομέτρων.

Τέλος, τόσο στο μπροστά όσο και στο πίσω μέρος προβλέπονται σχάρες για τοποθέτηση φορτίων.

Οι επικριτές κάνουν λόγο για ένα πανάκριβο σύστημα (κάθε ποδήλατο κοστίζει 7000 Ευρώ), υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρική έκδοση του ποδηλάτου είναι επικίνδυνα γρήγορη, ενώ η ταμπλέτα στο τιμόνι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του αναβάτη.

Τέλος, επισημαίνουν το τεράστιο κόστος του συνολικού προγράμματος που περιλαμβάνει  1260 ποδήλατα, 65 σταθμούς και η υπηρεσία θα διατίθεται καθόλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Δείτε το video:

econews

Σχόλια