Καθαριότητα και υγιεινή προκαλούν Αλτσχάιμερ υποστηρίζει νέα έρευνα

0
43

Με τη νόσο Αλτσχάιμερ συνδέεται η καλή υγιεινή, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα των περιστατικών της νόσου σε 192 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και δεν απειλούνται σημαντικά από μεταδοτικές ασθένειες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι χώρες με καθολική πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό έχουν υψηλότερους ρυθμούς εμφάνισης της νόσου κατά 9% συγκριτικά με το μέσο όρο.

Συγκριτικά, στις χώρες που πρόσβαση σε καθαρό νερό έχουν λιγότεροι του μισού πληθυσμού, όπως για παράδειγμα στην Κένυα και την Καμπότζη, τα περιστατικά Αλτσχάιμερ είναι πολύ λιγότερα.

Εκτός από την υγιεινή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σημαντικοί παράγοντες για την εκδήλωση της νόσου είναι το επίπεδο έκθεσης σε ιούς και βακτήρια καθώς και η αστικοποίηση.

«Η ‘υπόθεση υγιεινής’, η οποία συνδέει το καθαρό περιβάλλον με υψηλότερο κίνδυνο για συγκεκριμένες αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες, είναι μια θεωρία που έχει εδραιωθεί», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Molly Fox, επικεφαλής της μελέτης.

Η «υπόθεση υγιεινής» υποστηρίζει ότι καθώς οι κοινωνίες αποκτούν καλύτερη πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής, η επαφή με τα βακτήρια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες μειώνεται, κάτι που ενδέχεται να υπονομεύσει τη σωστή λειτουργία σημαντικών στοιχείων του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, όπως για παράδειγμα τα λευκά αιμοσφαίρια.

Μάλιστα οι ερευνητές συνδέουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτοάνοσα νοσήματα, που οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον εαυτό του.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα αποτελέσματα της μελέτης και υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικούς παράγοντες που θα έπρεπε να αξιολογηθούν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στις δυτικές χώρες είναι υψηλότερο ή ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει συστηματική καταγραφή των περιστατικών Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Evolution, Medicine and Public Health».
econews

Σχόλια