Πετρέλαιο θέρμανσης: «εχθρική πράξη» προς τους καταναλωτές η διατήρηση του ΕΦΚ λέει η ΟΒΕ

0
6

Τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων, και ιδίως την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξέθεσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) κατά τη διάρκεια χτεσινής (3/9) συνάντησης με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Κατά τη συνάντηση, η ΟΒΕ έθεσε τα στοιχεία της απώλειας των δημοσίων εσόδων από την εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια, τα οποία ανήλθαν στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανάλωση έπεσε κατά 73%.

Επεσήμανε δε και τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και ζήτησε την αλλαγή στάσης και την άμεση μείωση του ΕΦΚ στα προηγούμενα επίπεδα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην κοινωνία και στην αγορά. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν δυστυχώς αρνητική.

«Είναι ανάγκη η ελληνική κοινωνία να αντιδράσει άμεσα στη πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον υψηλό ΕΦΚ. Καλούμε τους καταναλωτές, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις να αναπτύξουν μαζί μας κοινές δράσεις για την αλλαγή της κυβερνητικής πολίτικης.

Όπως είναι γνωστό η περσινή εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης είχε τραγικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τους βενζινοπώλες και τις επιχειρήσεις. Εκατομμύρια συμπολίτες μας πάγωσαν κυριολεκτικά το χειμώνα και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ανθρώπινα δράματα. Παράλληλα η ατμόσφαιρα γνώρισε πρωτοφανή ρύπανση και η υγεία του πληθυσμού επιβαρύνθηκε επικίνδυνα από καύση διαφόρων υλικών.

Τελικά το ισοζύγιο αυτής της κυβερνητικής πράξης κατέληξε να είναι ελλειμματικό, καταστροφικό και απάνθρωπο. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή τη θέση μας εκπλήττει και ερμηνεύεται σαν «εχθρική πράξη» απέναντι στον καταναλωτή που έχει πληγεί σε όλα τα επίπεδα από την κρίση και τα μέτρα. Αν η πολιτική αυτή δεν αλλάξει φέτος οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες» ανακοίνωσε η ΟΒΕ.

Σχόλια