Τροϊκανό “λουκέτο” σε ΕΑΣ, ΕΒΟ, ΛΑΡΚΟ – Παρέμβαση CISD

0
5

Tην πτώχευση και εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση προκρίνει η τρόικα των δανειστών της χώρας μας απορρίπτοντας το μοντέλο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που φέρεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε τον “ξαφνικό θάνατο” των ΕΑΣ και ΕΒΟ, των δύο δηλαδή αμυντικών βιομηχανιών.

Πήγες του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν ότι οι δανειστές διαφοροποιούν την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ από τις αμυντικές βιομηχανίες και λένε εξετάζεται ακόμη η ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στα σχέδια της τρόικας για ΕΑΣ, ΕΒΟ και ΛΑΡΚΟ. «Θα δώσω τη μάχη, προσωπικά» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κ. Φ. Γεννηματά, δηλώνοντας έτοιμος να φέρει το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

—Παρέμβαση CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη)

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε το CISD με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με τις τρεις βιομηχανίες.
Όπως αναφέρει το CISD, “oι «οδηγίες» της τρόικα σχετικά με την διαχείριση της «αξιοποίησης» των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας προφανώς δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην -κατά το μέτρο του εφικτού- εξυγίανση και αξιοποίησή τους, προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

Το CISD, αντιμετωπίζοντας με ευθύνη την κρισιμότητα του θέματος, αφενός στα πλαίσια της δυστυχούς οικονομικής πραγματικότητας, αφετέρου στο πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Οι «αμυντικές» βιομηχανίες ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, ιδρύθηκαν ή εξελίχθηκαν για την εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας αλλά και τρίτων χωρών προσφέροντας μερική ανεξαρτησία σε θέματα υλικού άμυνας, αλλά και οικονομικό όφελος στη χώρα, αξιοποιώντας το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της Ελλάδας.

Η επιχειρηματική καθίζηση που υπέστησαν είναι γνωστό ότι οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετατράπηκαν διαχρονικά σε «εργαλεία» είτε κομματικών σκοπιμοτήτων είτε πλουτισμού ιδιωτών επιχειρηματιών.

Η μετατροπή τους σε «εργαλεία» είχε την πρόσθετη συνέπεια της αναξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές, της αδυναμίας ανταγωνισμού και της συρρίκνωσης των εξαγωγών, ταυτόχρονα με την (ενδεχομένως έξωθεν επιβεβλημένη) στροφή σε εισαγωγές από χώρες-δανειστές μας.

Με την συνοπτική αυτή θεώρηση, είναι εύλογο το επιχείρημα προς τους δανειστές μας –που σημειωτέον κόπτονται για την αναπτυξιακή στροφή της χώρας- να συμβάλουν στην επιχειρησιακή και εξαγωγική ανάπτυξή τους θέτοντας ταυτόχρονα εφικτές πρακτικές επιχειρηματικής εξυγίανσής τους.

Το «λουκέτο», που προτείνεται, δεν εξυπηρετεί καμιά πλευρά, παρά μόνο τις αμυντικές βιομηχανίες των δανειστών μας και την ολοσχερή εξάρτηση της χώρας από αυτές.

2. Η δυστυχής εξέλιξη της ΛΑΡΚΟ, μιας κομβικής εξορυκτικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας, οφείλεται σε παρόμοιες αιτίες.

Ειδικότερα όμως -και σε αντίθεση με τις προηγούμενες εταιρείες- είναι επιβαρυμένη με ένα σημαντικό κόστος, που ουδέποτε συνυπολογίσθηκε από καμιά κυβερνητική πλευρά, καθώς εξυπηρετεί η απόκρυψή του: το κόστος της περιβαλλοντικής της συμμόρφωσης και –το σοβαρότερο– της αποκατάστασης της σημαντικής διαχρονικής περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκαλέσει στη Λάρυμνα και στην κεντρική Εύβοια, την οποία έχει κληθεί να αποκαταστήσει σε σφικτό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με σχετικό Σχέδιο Συμμόρφωσης που της έχει επιβληθεί από το ΥΠΕΚΑ.

Εφόσον η τρέχουσα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ -ή αυτή που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώλησή της- δεν συμμορφωθεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, αντιμετωπίζει πλέον τις κυρώσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προς το παρόν έχει αποφύγει με επανειλημμένες χαριστικές αναβολές από το ΥΠΕΚΑ.

Εφόσον αποφασιστεί η λύση «λουκέτο», θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης θα μεταφερθεί στον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων είτε αυτόκλητα είτε μετά από τεκμηριωμένες παραστάσεις πολιτών για τις σοβαρές επιπτώσεις των εκκρεμών ζημιών στην υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Πρωθυπουργέ,
από την στιγμή που φαίνεται ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη της διαχείρισης του θέματος, περιμένουμε ότι θα εκτιμήσετε, με ολοκληρωμένη θεώρηση των προβλημάτων αλλά και των εναλλακτικών λύσεων, τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησής σας.

Ευχόμαστε να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε τις αποφάσεις σας και να μην απαιτηθεί να καταγγείλουμε λανθασμένες πρακτικές προς τα αρμόδια Εθνικά και Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

econews

Σχόλια